Skoči na glavno vsebino

V Ljubljani bomo verjetno krojili prihodnost interneta

torek, 1. 11. 2011 12:26

V okviru šestega slovenskega IPv6-srečanja, ki bo potekalo 8. novembra v Ljubljani, bodo prvič za skupno mizo sedli največji strokovnjaki in legende interneta. Glede na svoje zelo različne poglede, bodo skušali najti skupno vizijo nadaljnjega razvoja interneta.

Temi srečanja, ki ga organiziramo Arnes, Go6 in LTFE, bosta varnost in mobilnost v IPv6.

Glavni govorec bo Eric Vyncke, Cisco, avtor številnih knjig in eden največjih strokovnjakov na področju varnosti IPv6. Izdelal je tudi sistem za merjenje in preverjanje statusa uvedbe protokola IPv6, po katerem Slovenija še vedno vodi. Randy Bush, živa legenda in pionir interneta, je vodilni raziskovalec na Internet Initiative Japan. Na srečanju bo predstavil možnosti zaščite pred krajo internetnih virov. Mark Townsley, Cisco, avtor standarda “IPv6 Rapid Deployment” (6RD) in protokola L2TP, bo predstavil boljšo alternativno rešitev operaterskim translacijskim mehanizmom (CGN). Z nami bo tudi Ron Broersma, vodja razvojnega oddelka ameriške vojske in eden začetnikov razvoja interneta.

Poleg tujih bodo na srečanju tudi tokrat aktivno sodelovali in prisostvovali domači strokovnjaki, ki so najbolj zaslužni za to, da je Slovenija v samem svetovnem vrhu pripravljenosti na protokol IPv6.

Osrednji dogodek bo panelna razprava, na kateri se bodo soočili predstavniki popolnoma različnih pogledov in področij interneta:

  • Randy Bush, eden od začetnikov interneta, ki zagovarja “tradicionalne” internetne vrednote, kot so enostavnost, hitrost ter izogibanje zapletenosti in kompleksnosti,
  • Mark Townsley, zagovornik tunelskih mehanizmov, ki so iz paketnega omrežja (Packet-switched network) internet  pripeljala  v omrežje s preklapljanjem (Circuit-switched networks), kar je operaterjem omogočilo optimalnejšo rabo omrežja,
  • Dan Wing, eden izumiteljev oziroma prvih pobudnikov translacijskih mehanizmov na operaterskem nivoju (CGN) in vodilni predstavnik skupnosti, ki zagovarja translacijo kot trenutno rešitev težav interneta s pomanjkanjem prostora.

Cilj razprave bo uskladiti različna mnenja teh treh velikanov internetne industrije in postaviti temeljni kamen skupni rešitvi, ki bo vodila k usklajenim napotkom internetni industriji in standardizacijskim telesom ter dala smernice nadaljnjemu razvoju interneta kot takega.

Pričakujemo, da bo razprava, ki jo bo vodil Jan Žorž z Go6, vzbudila veliko mednarodnega zanimanja, predvsem internetne skupnosti, standardizacijskih teles (kot je npr. IETF) ter velikih ponudnikov programske in strojne opreme.

Srečanje bo potekalo v Tehnološkem parku Ljubljana od 9.00 dalje, lahko pa ga boste spremljali tudi preko Arnesovih spletnih konferenc VOX. Program srečanja je objavljen na spletnih straneh zavoda Go6.

Srečanje boste lahko sledili tudi na Twitterju: #sloipv6, @ArnesInfo

Naročite se na RSS obvestila

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)