Skoči na glavno vsebino

Svetlobne poti

Svetlobne poti oz. namenske povezave točka–točka služijo zagotavljanju zelo zmogljivih komunikacijskih povezav za posebej zahtevne projekte. Na voljo so povezave prepustnosti od 1 Gb/s do 10 Gb/s.

Vzpostaviti jih je mogoče med dvema lokacijama v Sloveniji ali pa med lokacijo v Sloveniji in lokacijo v Evropi, vendar zgolj na lokacijah, do katerih imajo izobraževalno-raziskovalna omrežja zakupljene optične povezave ter vzpostavljen CWDM- oz. DWDM-sistem.

Primer uporabe tovrstnih povezav je realizacija dveh samostojnih 1 Gb/s povezav med Ljubljano in Kopenhagnom, ki so ju v sklopu projekta ATLAS potrebovali fiziki z Instituta Jožef Stefan. Pri vzpostavitvi in vzdrževanju obeh povezav so pod okriljem organizacije DANTE, ki upravlja omrežje GÉANT, sodelovali strokovnjaki Arnesa, Skandinavskega izobraževalno-raziskovalnega omrežja NORDUnet in upravitelji omrežja IJS.

Svetlobne poti se lahko uporabijo tudi za povezavo računalniškega centra z nadomestnim centrom za potrebe zagotavljanja neprekinjenega delovanja storitev.

 

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)