Skoči na glavno vsebino

Optične povezave

Najhitrejša in najzanesljivejša tehnologija.

Tehnologija optičnih vlaken omogoča najvišjo hitrost in največjo zanesljivost pri prenosu podatkov.

1. Standardna tehnologija
2. Gradnja ali najem?
3. Kampusi

Standardna tehnologija

Izobraževalne organizacije pri povezavah preko optičnih vlaken uporabljajo standardne rešitve. V omrežje ARNES se povezujejo s hitrostmi  10 Mbit/s, 100 Mbit/s, 1 Gbit/s, 10 Gbit/s in tudi več.  Za usmerjanje prometa z visokimi hitrostmi  je potrebna zelo zmogljiva oprema. Šolske organizacije se lahko glede dobave opreme obrnejo na Arnes, ostale organizacije jo kupijo v skladu z Arnesovim priporočilom.

Gradnja ali najem?

Gradnja v lastni režiji

Gradnja lastne optične povezave je smiselna, če je šola del kampusa. Skupaj lahko preverimo, če je možnost za gradnjo lastne optične linije do centralnega vozlišča v kampusu. Organizacija si z enkratno investicijo zagotovi zanesljivo tehnološko neodvisno povezavo, s katero vsaj 20 let nima več stroškov.
Investicija v gradnjo lastne optične infrastrukture je dolgoročna, povrne pa se v razmeroma kratkem času. Nove tehnološke rešitve nam vsako leto omogočijo doseganje višjih hitrosti prenosa po istem prenosnem mediju – optičnem vlaknu. Ob potrebi po višji hitrosti prenosa je potrebno zamenjati le optične pretvornike.

Najem

Organizacija se odloči za najem optične povezave, če v neposredni bližini organizacije ni vozlišča. Pri nekaterih ponudnikih organizacija plača vzpostavitev optične povezave, pri vseh pa mesečno najemnino.
Telekom Slovenije in T-2 ponujata najem para neosvetljenih optičnih vlaken do najbližjega Arnesovega vozlišča. Optične pretvornike zagotovi organizacija sama in na ta način sama izbere hitrost prenosa.

Kampusi

Izobraževalne in kulturne organizacije se pogosto nahajajo na skupnem geografskem prostoru. Bližina stavb posameznih organizacij in skupno zemljišče med njimi omogoča vzpostavitev lokalnega optičnega omrežja, s katerim se organizacije povežejo na lokalno vozlišče. Organizacije lahko nato skupaj najamejo optično povezavo do vozlišča omrežja ARNES. S tem bistveno zmanjšajo stroške najema optične povezave. Z zelo hitro medsebojno povezavo si hkrati omogočijo uporabo skupnih strežnikov ter tudi na ta način zmanjšajo stroške vzdrževanja in administracije.

Organizacije se lahko pridružijo kampusom in se priklopijo na točko skupnega priklopa na lokacijah v seznamu. Lahko oblikujejo nove kampuse, nato pa bomo na lokaciji ene od organizacij vzpostavili točko skupnega priklopa, kjer bo skupna usmerjevalna oprema za vse organizacije. Za skupno opremo je potrebno zagotoviti prostor v računalniški omari in stabilno napajanje. Ob izpadu točke skupnega priklopa namreč izpade tudi povezava za vse organizacije, ki so prek nje povezane v omrežje ARNES.

Opozorilo

Organizacije morajo biti pozorne pri izbiri opreme. Šolske organizacije se lahko glede dobave opreme obrnejo na Arnes, ostale organizacije jo kupijo v skladu z Arnesovim priporočilom.

 

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)