Skoči na glavno vsebino

Ustvarjalec omrežja eduroam sprejet v Dvorano slavnih

sreda, 2. 10. 2019 10:16

Klaas Wierenga je bil vključen v prestižno Dvorano slavnih interneta (Internet Hall of Fame). Priznanje je prejel za iznajdbo omrežja eduoram – gre za varna in brezplačna brezžična omrežja v več kot sto državah, ki so namenjena uporabnikom iz izobraževalne in raziskovalne sfere. 

Namen nagrad Dvorane slavnih interneta, ki jih je leta 2012 začelo podeljevati združenje Internet Society, je javno počastiti vizionarje, ki so pomembno prispevali k razvoju in izboljšanju svetovnega interneta. 

Wierenga, ki so ga uvrstili v skupino nagrajencev za leto 2019, se pridružuje internetnim velikanom, kot so Vint Cerf in Jon Postel (ustanovitelja sodobnega interneta), Linus Torvalds (ustvarjalec Linuxa) in Tim Berners-Lee (izumitelj svetovnega spleta).

»Ganjen sem,« je dejal Wierenga, ki deluje v panevropskem omrežju GÉANT. »Zelo sem vesel in počaščen, da so to priznanje namenili meni. Predvsem pa zato, ker to dokazuje, da ni ostalo neopaženo, da se je na stotine članov ‘družine eduroam’ zavezalo, da bodo s pomočjo raziskovalne in izobraževalne skupnosti zgradili nekaj izjemnega

Izvor omrežja eduroam

Pred skoraj dvajsetimi leti se je Wierenga, ki je bil tedaj zaposlen pri SURF-netu, vprašal, zakaj se mora na vsaki univerzi, ki jo obišče, vedno znova prijavljati v brezžično omrežje. Odločil se je, da bo izzval tradicionalne modele in politike univerz in šol, ki so se ukvarjale zgolj z lastnimi interesi.

Z omrežjem eduroam je predstavil nov model, ki temelji na deljenju virov in študentom ter zaposlenim omogoča enostaven in varen dostop do brezžičnega omrežja z enim računom na izobraževalnih ustanovah po svetu.

Po uspešnem preizkusu na Nizozemskem, ki je potekal v okviru SURF-neta, nizozemske nacionalne raziskovalne in izobraževalne mreže, je leta 2003 GÉANT sprejel eduroam. S pomočjo nepovratnih sredstev EU je omenjena organizacija omogočila mednarodno uporabo omrežja eduroam v več državah. Slovenija je z Arnesom od začetkov med vodilnimi pri vzpostavljanju omrežij eduroam. Prve postavitve smo dobili že leta 2004.

Eduroam danes

Eduroam je trenutno na voljo v 101 državi in ima več kot 4,3 milijarde prijav v izobraževalnih in raziskovalnih ustanovah po vsem svetu. Mesečno je opravljenih več kot 400 milijonov domačih in več kot 100 milijonov mednarodnih prijav.

Wierengova stvaritev prispeva k mobilnosti študentov, učiteljev in raziskovalcev ter povečuje prijaznost do uporabnikov in njihovo varnost. V mnogih državah je eduroam na voljo tudi na javnih krajih, kot so knjižnice, parki, postaje, mestna središča in letališča, kar raziskovalcem, akademikom, profesorjem, učiteljem, učencem in študentom omogoča varen dostop do interneta.

Moč izobraževalnih in raziskovalnih mrež

Generalni direktor GÉANT-a Erik Huizer je dejal: »Priznanje Klaasu je upravičeno in dokazuje inovativni značaj mednarodne skupnosti izobraževalnih ter raziskovalnih mrež v celoti, zlasti pa organizacij, kot je GÉANT. Priznanje bo pozdravil tudi skoraj vsak študent na svetu, ki je izkusil praktičnost omrežja eduroam

Po vsem svetu radi uporabljamo eduroam, #love2eduroam. In ponosno slavimo eduroam in Klaasa Wierengo!

GÉANT ob tej priložnosti čestita tudi Michaelu Stantonu iz brazilskega RNP, ki je bil v 2019 prav tako vključen v Dvorano slavnih interneta. Stanton je imel ključno vlogo pri vpeljevanju interneta v Braziliji, še naprej pa sodeluje pri oblikovanju in implementaciji optičnih omrežij v Južni Ameriki in po svetu.

Naročite se na RSS obvestila

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)