Skoči na glavno vsebino

Rekordna udeležba na Arnes konferenci in SirIKT 2010

ponedeljek, 19. 4. 2010 12:34

14. aprila 2010 je v Kranjski Gori potekala Arnes konferenca, ki je namenjena pregledu novih tehnologij in e-storitev v izobraževalni in raziskovalni sferi. Akademska raziskovalna in izobraževalna mreža Slovenije (Arnes) je tesno vpeta v evropsko izobraževalno in raziskovalno okolje, kjer skupaj z drugimi nacionalnimi izobraževalnimi omrežji sodeluje pri razvoju in vpeljavi novih tehnologij v univerze, šole in raziskovalne ustanove.

Arnes konferenca s 150 udeleženci je potekala v okviru konference SirIKT, ki je največji IT dogodek namenjen raziskovalni in izobraževalni sferi. Na letošnjem SirIKT je med 14. in 16. aprilom več kot 800 udeležencev lahko poslušalo več kot 230 predavanj, predstavitev in okroglih miz. Dogajanje na konferenci so povzeli STA, Delo, RTV Slovenija in Žurnal 24.

Dogajanje iz vseh desetih predavalnic smo v živo prenašali tudi preko Arnesovih spletnih konferenc – na ta način je SirIKT spremljalo preko 360 gledalcev, vsa predavanja s konference pa si lahko ogledate tudi naknadno.

Eden osrednjih dogodkov Arnes konference je bila okrogla miza z naslovom »Skupaj do hitrejše informatizacije področja visokega šolstva in raziskovanja«, na kateri so predstavniki iz štirih slovenskih univerz (Univerza v Ljubljani, Univerza na Primorskem, Univerza v Novi Gorici in Univerza v Mariboru) razpravljali o nujnosti sodelovanja za hitrejše uvajanje novih tehnologij v slovensko visokošolsko okolje. Razpravljavci so še najbolj izpostavili dejstvo, da bomo lahko mednarodno konkurenčni le s skupnim nastopom. Okroglo mizo je soorganiziralo Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo.

Na Arnes konferenci so domači in tuji predavatelji predstavili najnovejše trende pri vmesnih infrastrukturah za overjanje in avtorizacijo uporabnikov (AAI). Tovrstna infrastruktura uporabnikom mogoča lažjo in bolj enostavno uporabo vse številčnejših e-storitev. Preko AAI  lahko uporabljamo različne storitve – kot so spletne videokonference, strokovna literatura, virtualna učna okolja, e-pošta – z enim samim uporabniškim imenom in geslom, ki ga uporabniku dodeli njegova domača ustanova. Federacija ArnesAAI povezuje uporabnike s storitvami na različnih ustanovah tako doma kot v tujini.

Vse bolj intenzivna uporaba informacijskih tehnologij zahteva tudi vse močnejše in bolj zanesljive internetne povezave. Na Arnes konferenci so bile predstavljene tehnologije, ki omogočajo več deset gigabitne hitrosti na enem paru optičnih vlaken in so že v uporabi v omrežju ARNES. Podrobno je bila predstavljena tudi problematika prehoda iz IPv4 na nov internetni protokol IPv6.

Pomemben del konference je bil namenjen pregledu novih e-učnih okolij in načinov izobraževanja. Predavatelji so predstavili dobre prakse iz slovenskih fakultet in tujine.

Naročite se na RSS obvestila

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)