Skoči na glavno vsebino

Praznujemo 15 let Filesenderja

torek, 21. 5. 2024 12:41

Filesender je praznoval 15. obletnico delovanja. Cilj storitve Arnes Filesender, ki ga nudimo uporabnikom v Sloveniji, je enostaven in varen prenos datotek velikosti do 100 GB. Uradno se je storitev začela pred 15 leti kot skupni projekt nacionalnih izobraževalnih in raziskovalnih omrežij iz Norveške, Avstralije in Irske. Danes Filesender uporabljajo v več kot 45 državah, prav tako pa je bila storitev izbrana za prenos datotek v vozlišču Evropskega oblaka za odprto znanost (EOSC).

Pobuda se je začela leta 2007, ko se je v razpravah v TERENI, takratnem panevropskem izobraževalnem in raziskovalnem omrežju, pokazala jasna potreba po storitvi za prenos velikih datotek. Na začetku je bila vrednostna ponudba storitve Filesender naslednja: enostavna in zasebna izmenjava poljubno velikih datotek.

»Čeprav se je začelo z osnovnim predlogom enostavnega prenosa velikih datotek, ni bilo treba pošiljati ključkov USB, trdih diskov, smo sčasoma opazili premik k temu, da je pojem varnosti postal pomembnejši, kar omogočamo tako z zaupanja vrednim posrednikom kot tudi s šifriranjem prenosa,« je povedal Jan Meijer, predsednik upravnega odbora Filesender.

Enostavna uporaba na spletu

Med ključnimi koraki je bila zgodnja izbira prenosa samo na spletu. Filesender je že od samega začetka prilagojen brskalniku in namestitev odjemalca ni potrebna.
Prednosti uporabe Arnes Filesenderja so tudi:

  • pošiljate lahko datoteke do velikosti 100 GB;
  • šifriranje se izvaja v brskalniku, zasebnost je tako zagotovljena;
  • samodejno nadaljevanje prenosa, tudi če se spremeni naslov IP, kar omogoča zanesljiv prenos v slabših omrežjih in omogoča, da oseba premakne prenosnik na drugo lokacijo in nadaljuje prenos;
  • AAI-prijava;

Čeprav obstajajo različne ponudbe spletnih storitev, je Filesender med redkimi dolgoročno stabilnimi odprtokodnimi paketi. Priljubljen je zaradi odprtokodnosti, zasebnosti, podpore šifriranju in pošiljanju zelo velikih datotek z brskalnikom.

Naročite se na RSS obvestila

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)