Skoči na glavno vsebino

Povečevanje e-vključenosti z vtičnikom na Arnes Spletu

četrtek, 26. 9. 2019 10:17

Moč svetovnega spleta je v njegovi splošnosti in univerzalnosti. Zato je pomembno, da se ob njegovem hitrem širjenju spletne strani, orodja in tehnologije oblikujejo in razvijajo tako, da jih lahko uporabljajo tudi ljudje z različnimi oblikami oviranosti.

V ta namen v okviru organizacije W3C (angl. The World Wide Web Consortium) deluje iniciativa WAI (angl. The Web Accessibility Initiative), ki deluje na področju zagotavljanja enake dostopnosti vseh spletnih vsebin vsem uporabnikom. Cilj, ki ga zasledujejo z normativom WCAG (angl. Web Content Accessibility Guidelines) je zagotavljanje enotnega in skupnega standarda glede dostopnosti spleta na ravni posameznikov, organizacij, držav in nenazadnje tudi mednarodno.

Štiri načela: zaznavnost, delovanje, razumljivost in robustnost

Iniciativa WAI je objavila prenovljeno verzijo standarda WCAG, z imenom WCAG 2.1, ki vsebuje štiri načela, zaznavnost, delovanje, razumljivost in robustnost, v katerih je trinajst smernic. Le-te imajo skupaj 78 meril uspeha z dodeljenimi stopnjami skladnosti A, AA ali AAA.

Stopnja A je najnižja raven dostopnosti in zajema 30 meril uspeha. Stopnja AA, ki zagotavlja visoko dostopnost, zajema 20 meril uspeha, stopnja AAA pa zagotavlja zelo visoko raven dostopnosti in zajema 28 meril uspeha.

Z Direktivo EU o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij organov javnega sektorja (Direktiva 2016/2102, 2016) se je področje spletne dostopnosti začelo vključevati v pravni red Slovenije, ki je sprejela Zakon o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij.

Na Arnes Spletu vključite vtičnik SOGO dostopnost

S spodbujanjem vključenosti in dostopnosti lahko vsem omogočimo enake možnosti za razvoj. Pomembno je, da uporabnikom omogočimo zaznavanje, razumevanje, navigacijo in interakcijo s spletom. S tem namenom smo na Arnes Splet dodali funkcionalnosti na stopnji AA, ki jih lahko uporabljajo osebe z različnimi oblikami oviranosti.

Z vključenim vtičnikom SOGO dostopnost na vašem spletišču, ki ga gostite na storitvi Arnes Splet, obiskovalcem omogočite, da spletišče prilagodijo svojim potrebam. Obiskovalci spletišča tako lahko spremenijo pisavo, povečajo črke, spremenijo kontrast barv na spletišču, ustavijo premike in uredijo besedilo tako, da so vse povezave podčrtane.

Navodila za uporabo vtičnika najdete tukaj.

V primeru dodatnih vprašanj ali nejasnosti, nas lahko kontaktirate prek e-poštnega naslova helpdesk@arnes.si.

Naročite se na RSS obvestila

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)