Skoči na glavno vsebino

Po 5. IPv6-srečanju – kako smo pripravljeni na dan IPv6?

petek, 3. 6. 2011 12:28

2. in 3. junija 2011 je v organizaciji Arnesa, zavoda Go6 in Laboratorija za telekomunikacije na Fakulteti za elektrotehniko v Ljubljani (LTFE) potekalo že peto IPv6-srečanje. Dogodek je ponovno združil ključne slovenske akterje pri uvajanju novega internetnega protokola, prav tako pa se lahko zopet pohvali z ugledno mednarodno udeležbo. Udeležilo se ga je več kot 100 strokovnjakov s področja informatike vodilnih ponudnikov internetnih storitev in vsebin, operaterjev, APEK, Direktorata za informacijsko družbo (DID) MVZT ter proizvajalcev opreme, ki so vsi izrazili zadovoljstvo nad dosedanjim medsebojnim sodelovanjem.

Organizacija IPv6-srečanj zagotovo pomembno prispeva k visoki uvrstitvi Slovenije na lestvici “IPv6 zrelosti” oz. “IPv6 RIPEness”, ki jo izvaja RIPE (evropski register naslovov IP), saj smo že dve leti na samem vrhu.

Srečanje je bilo v znamenju bližajočega se svetovnega IPv6-dneva in praktičnih nasvetov, kako se nanj najbolje pripraviti. Kljub dobri pripravljenosti in optimizmu so bili vsi polni pričakovanj, kaj se bo dejansko zgodilo.

Ivan Pepelnjak (NIL), ki v strokovnih krogih uživa nesporen status omrežnega eksperta, je v jedrnati in razumljivi predstavitvi pojasnil domala vse, kar bi moralo podjetje storiti, če bi se želelo postaviti na zemljevid IPv6 v 6 dneh (kolikor jih je takrat še preostalo do 8. junija 2011).

 

Ključni govorec, Ron Broersma, eden izmed pionirjev interneta, zaposlen na SPAWAR (oddelek ameriške mornarice), je preko videokoference z nami delil izkušnje pri uvedbi protokola IPv6 v ameriški vojski. Tako je le-to danes največje IPv6 omrežje končnih uporabnikov znotraj ene organizacije, saj so na protokolu IPv4 ostale izključno le še tiste operativne enote, pri katerih so od delovanja odvisna življenja vojakov.

Tradicionalno so bile predstavljene številne aktivnosti različnih podjetij v preteklih 6 mesecih, ki so pokazale nadpovprečno prizadevanje vseh članov iniciative Go6 za uveljavitev novega protokola, vključno z državno upravo (DID) in regulatorjem (APEK). Slovenski predstavniki so zato tudi opazno zastopani v različnih evropskih delovnih telesih, ki spremljajo napredek pri uvajanju IPv6. Slovenija bo v letu 2012 tudi gostila veliko evropsko srečanje RIPE.

Pri tem smo na Arnesu še posebej ponosni na izjavo Urbana Kunca iz APEK, ki je pohvalil naše medsebojno sodelovanje pri prehodu njihovih spletnih strani na IPv6 protokol. Hkrati je pozval tudi vse poslušalce, da se odločijo za čim prejšnji prehod na novi protokol.

Davor Šoštarič pa je v imenu DID vodil provokativno okroglo mizo, kjer so se udeleženci – ob prav tako provokativni pomoči spletnega stratega Vuka Čosića – strinjali, da končni uporabniki interneta ne morejo biti “žrtve” preizkušanja nove tehnologije IPv6 ter nam na koncu zagotovili, da tudi zares ne bodo.

Drugi dan srečanja sta potekali dve delavnici. Prvo, na temo Tranzicijski mehanizmi, sta vodila Matjaž Straus Istenič z Arnesa in Luka Koršič z LTFE, drugo, na temo IPv6 v Microsoft okoljih in servisih pa Luka Manojlovič, Microsoft MVP.

Posnetek 5. IPv6 srečanja se nahaja Arnesovi spletni strani, prav tako pa si lahko ogledate slike z dogodka na Arnesovem Facebook profilu.

Naročite se na RSS obvestila

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)