Skoči na glavno vsebino

Nevarnostim na internetu se lahko izognemo, če jih prepoznamo

torek, 8. 3. 2016 11:13

mooc_arnes_tecaj_varna-raba-interneta-in-naprav_iStock_000042297798_Large_500Kako dobri ste v prepoznavanju »ribarjenja« in drugih prevar, s katerimi na vas prežijo nepridipravi na spletu? Vas zanima, ali so virusi na spletu še vedno aktualni? Ste poskrbeli za ustrezno zaščito pred nevarnostmi in se zavedate, kako in s kom delite svoje osebne podatke?

Nevarnosti in nasilje se iz fizičnega sveta selijo v digitalnega

Internet in sodobne tehnologije so prisotne na vsakem koraku, s seboj prinašajo mnoge pasti, uporabniki pa ne vedo vedno, kako se lahko zaščitijo in varno uporabljajo svoje naprave. Te poleg odraslih uporabljajo in se z njimi se od najmlajših let srečujejo tudi mladostniki in otroci, ki so še posebej ranljiva skupina.

»Arnes pripravlja brezplačni spletni tečaj o varni rabi interneta in naprav, ki se začenja 16. marca, na katerega pa se lahko že danes prijavite na spletni strani mooc.arnes.si

Poleg virusov, kraje gesel, »phishinga« in spletnih prevar so uporabniki lahko tudi tarče spletnega nasilja. Predvsem otroci vse bolj pogosto doživljajo spletno vrstniško nasilje. Vse več je tudi pojavov odvisnosti povezanih s spletom in tehnologijami.

Rane in stisko, ki jih povzročijo take travmatične izkušnje, je težje prepoznati, zato je pomembno vedeti, kako lahko ravnamo preventivno in kaj storiti v primeru zlorab.

Kako postati pametni uporabnik interneta?

Naštetih je le nekaj tem, s katerimi se boste lahko podrobneje seznanili na izobraževanju Akademske in raziskovalne mreže Slovenije. Arnes udeležencem brezplačnega odprtega spletnega tečaja o varni rabi interneta in naprav omogoča, da osvojijo digitalne kompetence povezane z varno rabo interneta in sodobnih tehnologij in se seznanijo z zaščito naprav, zasebnosti in digitalne identitete in zaščito zdravja ter okolja.

Tečaj je namenjen javnosti, tako osnovnim, kot tudi nekoliko zahtevnejšim uporabnikom, predvsem pa udeležbo na tečaju priporočamo pedagoškim delavcem. Ob uspešnem zaključku tečaja uporabniki prejmejo Mozillino značko »Pametni uporabnik interneta«. V primeru, da se po uspešno opravljenem tečaju odločijo še za udeležbo na srečanju v živo, pa še potrdilo o usposabljanju v trajanju 16 ur.

Tečaj, ki se začenja 16. marca, bo vodila Maja Vreča, zaposlena na Arnesu in sodelavka Centra za varnejši internet SAFE-SI, ki deluje v okviru evropskega združenja INSAFE. Predavanja o varni rabi interneta in sodobnih tehnologij izvaja za strokovne in pedagoške delavce, starše, študente, dijake ter učence.

»Na tečaj se lahko prijavite tudi prek spletnih skupnosti na portalu SIO, uporabite svoj AAI račun, ali pa si ustvarite novega. Ključ za vstop v tečaj je mooc2016marec (podrobnejša navodila).«

Naročite se na RSS obvestila

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)