Skoči na glavno vsebino

MOOC-V: Ali se zavedamo nevarnosti digitalne dobe?

torek, 7. 3. 2017 13:40

Začela se je šesta izvedba tečaja o varni rabi interneta in naprav (MOOC-V), s pomočjo katerega je samo v letu 2016 več kot 1.500 ljudi pridobilo dragoceno znanje o pasteh in nevarnostih, ki jih prinašajo sodobne tehnologije. Za prijavo uporabite AAI-račun, lahko se prijavite tudi kot gost in ustvarite nov račun. Ključ za vstop v tečaj je mooc2017marec (podrobnejša navodila).

Živimo v digitalni dobi, a se ne zavedamo nevarnosti

Cilj Arnesovega tečaja o varni rabi interneta in sodobnih tehnologij je, da udeleženci osvojijo digitalne kompetence. Še posebej je namenjen učiteljem, ki lahko znanje prenašajo na mlajše generacije. Te so res rojene v digitalno dobo, a imajo le zelo »površinsko« znanje rabe tehnologij, ki jih obkrožajo.

Informacijsko-komunikacijske tehnologije so prisotne na vsakem koraku. Spoznavajo jih že otroci v vrtcu, ki dobre in slabe izkušnje z njihovo rabo pridobivajo skozi celoten čas izobraževanja. Sodobne tehnologije lahko najdemo v učilnicah in neštetih napravah, ki nas obkrožajo. V življenju postajajo zvesti spremljevalec, saj ima vsaj mobilnik skoraj vsak vedno na dosegu roke.

Kako prepoznati prevare in tehnologijo uporabljati varno?

Tečaj poteka tri zaporedne tedne, tedensko obremenitev pa uporabniki prilagajajo svojim željam in potrebam. Uporabniki bodo izvedeli, kako se lahko izognejo kraji svojih gesel, spoznali značilnosti izsiljevalskih virusov, »phishinga« in drugih spletnih prevar. Naučili se bodo prepoznati nevarnosti, ki prežijo na družbenih omrežjih in zaščititi osebne informacije ter spoznali najboljše pristope za preprečevanje in reševanje zapletov, ki so povezani s spletnim vrstniškim nasiljem in odvisnostjo od novih tehnologij.

Za uspešno sodelovanje na tečaju tečajniki prejmejo Mozillino značko »Pametni uporabnik interneta«. V primeru, da se po uspešno opravljenem tečaju uporabniki odločijo še za udeležbo na srečanju v živo, pa prejmejo še potrdilo o usposabljanju v trajanju 16 ur.

Na tečaj se lahko prijavite tukaj.

Želite izvedeti več o tečaju MOOC-V?

Naročite se na RSS obvestila

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)