Skoči na glavno vsebino

Mislimo film, podprimo film!

nedelja, 25. 10. 2020 9:00

Slovenski filmski center od leta 2010 sistematično podpira kakovostne programe filmske vzgoje, lani pa je vzpostavil še eno novo stalnico – Slovenski teden filma. Ta se bo vsako leto odvil v tednu okrog rojstnega dne Franceta Štiglica, 12. novembra, mlademu občinstvu pa bo omogočil, da se posveti filmski umetnosti in ustvarjalnosti.

V sodelovanju s partnerji bodo tudi letos, tokrat drugič, poskrbeli, da bo film zaživel, tokrat izjemoma ne v razredu in v kinematografih, kakor je bilo načrtovano, temveč na spletu. V ta namen bo Slovenski filmski center omogočil ogled izbranih slovenskih mladinskih filmov nekoč in danes, da bodo otroci in mladostniki lahko doživeli tudi tisto pravo filmsko izkušnjo in se srečali s slovensko filmsko dediščino.

Nabor za ogled domačih filmov:

Za vse naštete filme bodo na voljo tudi študijska gradiva za pogovore in možnosti preučevanja filmov pri filmski vzgoji in izobraževanju.

Za filme Grajski biki, Sreča na vrvici, Vesna in Pojdi za mano je cena za spletni ogled filma 1 EUR na učenca, za filma Gremo mi po svoje in Razredni sovražnik pa je cena za spletni ogled filma 2 EUR na učenca.

Povpraševanje in naročila so možna do vključno 9. novembra 2020 na naslov pr@sfc.si , med prejemnike pa dodajte tudi : info@filmoteka.si.

Kratki filmi o filmskih poklicih

Tudi letos bo Slovenski filmski center omogočil, da bo Zveza društev slovenskih filmskih ustvarjalcev v sodelovanju z Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo ter Filmskim studiem Viba film pripravila 3 kratke filme o filmskih poklicih (režiser, animator, filmski igralec), ki bodo dopolnili nabor filmov o scenaristu, montažerju, producentu, direktorju fotografije in oblikovalcu zvoka, ki so nastali lani.

Slovenskim šolam bodo filmi o poklicih brezplačno na voljo in bodo dostopni na posebnih spletnih povezavah, ki bodo objavljene pravočasno.

S projektom želi Slovenski filmski center povezovati, graditi most med šolo in kulturnimi ustanovami, predvsem pa povečevati dostopnost, sistematičnost in dolgoročnost filmske vzgoje tako v vrtcu in šoli kakor v kulturni ustanovah. Domači film in filmsko ustvarjalnost približujejo različnim generacijam po vsej Sloveniji in spodbujajo več koordiniranih formalnih in neformalnih oblik filmske vzgoje.

Slovenski teden filma nastaja s podporo Ministrstva za kulturo, Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport in Zavoda republike Slovenije za šolstvo.

Naročite se na RSS obvestila

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)