Skoči na glavno vsebino

LOLA: Arnes bo z glasbo Mozarta povezal Ljubljano in Trst

petek, 14. 10. 2016 18:14

LOLA_Arnes_GARR_Akademija-za-glasbo_naslovna_500Trst in Ljubljano bosta istočasno povezali tehnologija in glasba, ki bo nastala v sodelovanju Simfoničnega orkestra Konservatorija Giuseppe Tartini iz Trsta in dveh pianistov Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani, Urbana Staniča in Tima Jančarja.

Tehnologija povezuje glasbenike na različnih lokacijah

Koncerta, Posvetilo W. A. Mozartu, bosta na sporedu v torek 18. oktobra ob 19.00 in 20.30. Glasbeniki ju bodo s pomočjo tehnologije LOLA izvedli skupaj v Trstu in v Kazinski dvorani v Ljubljani. Koncerta z uporabo sistema LOLA si lahko ogledate v živo v Kazinski dvorani v Ljubljani.

Hkratno izvajanje glasbe na dveh oddaljenih lokacijah brez zakasnitev pri prenosu omogoča LOLA (ang. LOwLAtency), avdiovizualni sistem za pretočni video, ki so ga razvili v Glasbenem konservatoriju Giuseppe Tartini iz Trsta v sodelovanju z GARR – italijansko nacionalno akademsko in raziskovalno mrežo.

LOLA je primerna za koncerte, vadbo in poučevanje glasbe

Za delovanje sistema LOLA je potreben zelo hiter optični internet in tako koncerta ne bi bilo možno izvesti brez uporabe zelo zmogljivega omrežja. ARNES, ki je del omrežja GÉANT, omogoča takšno povezavo z uporabo tehnologije svetlobnih poti.

Poleg možnosti hkratnega izvajanja glasbenih koncertov na različnih lokacijah je sistem LOLA zelo primeren tudi za vadbo in poučevanje glasbe na daljavo. V Sloveniji je bila tehnologija LOLA predstavljena že nekajkrat, posnetke izvedb si lahko ogledate tukaj.

Naročite se na RSS obvestila

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)