Skoči na glavno vsebino

Jaz, žival: e-delavnica na Evropsko noč raziskovalcev

sreda, 13. 9. 2023 17:00

Zadnji septembrski dan je tradicionalno rezerviran za Evropsko noč raziskovalcev. To je prijeten dogodek, ki zvedave ljudi vseh starosti popelje v čaroben svet znanosti.

Človek živali in žival človeku v Arnes Učilnicah

Geslo letošnje Evropske noči raziskovalcev je Človek živali in žival človeku, zato organizatorji raziskujejo soodvisnost med nami in ostalimi živimi bitji. V Skupini za antropologijo Oddelka za biologijo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani so pripravili interaktivno e-delavnico Jaz, žival, ki je namenjena radovednim učenkam in učencem, pa tudi njihovim staršem in učiteljem.

Na Evropsko noč raziskovalcev, torej 29. septembra 2023, bodo osnovnim in srednjim šolam v okviru storitve Arnes Učilnice omogočili dostop do e-delavnice, v kateri boste lahko raziskovali do konca leta 2023.

Spoznajte svet čutil in živalske posebneže

Kaj lahko pričakujete? Spoznali boste presenetljivi svet čutil in nekaj živalskih posebnežev, ki svet iz različnih razlogov zaznavajo drugače kot mi. Raziskovali boste dihala, krvožilja in srca različnih organizmov in iskali podobnosti med njimi. Ugotavljali boste, da so si nekatere živali na prvi pogled sicer zelo različne, čeprav vse jedo, pijejo, dihajo, izločajo. Za to skrbijo različni organi, ki so si pri na videz zelo različnih živalih kar precej podobni. Nič čudnega, saj opravljajo enake naloge in izvirajo iz skupnega prednika! Pogledali si boste tudi kosti: lobanjo, medenico in stopala. Ne le naše, pač pa tudi tiste od šimpanza in gorile, torej od naših najbližjih danes živečih živalskih sorodnikov. Čisto na koncu boste spoznali še eno prav posebno žival od tistih, ki so nam bile še precej bolj sorodne (in podobne) kot šimpanzi – avstralopitekinjo Lucy.

Vabljeni na Evropsko noč raziskovalcev!

Naročite se na RSS obvestila

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)