Skoči na glavno vsebino

Izobraževanja: od osnov superračunalništva do simulacij plazme

torek, 12. 1. 2021 13:21

V okviru evropskega projekta EuroCC smo v Sloveniji ustanovili Nacionalni kompetenčni center HPC, ki ga vodi Arnes.

V januarju se boste lahko udeležili treh različnih izobraževanj s področja superračunalništva.

Seminar o fiziki plazme

V četrtek, 14. januarja, bo od 14. do 16. ure potekal seminar, ki bo posvečen fiziki plazme, fuziji in fuzijskim reaktorjem ter matematičnim modelom opisa plazme. Kot glavno orodje bodo uporabljene kinetične kode – delci v celici (PIC).

Glavni namen seminarja je demonstracija, kako HPC pomaga pri simulacijah kompleksne plazme.

Več informacij o seminarju najdete tukaj.

Tečaj osnov superračunalništva

V sredo, 20. januarja, ob 13. uri, in v četrtek, 21. januarja, ob 17. uri, bo potekal tečaj osnov superračunalništva. Tečaj bomo izvedli v dveh popoldnevih.

V prvem terminu se bomo spoznali s strojno in programsko opremo, v drugem terminu pa bomo superračunalnik zaposlili z obdelavo video posnetkov.

Več informacij o tečaju najdete tukaj.

Predavanje o algoritmu za reševanje problemov dinamičnega programiranja

V četrtek, 28. januarja, bo od 14. do 15. ure potekalo predavanje, na katerem bo predstavljena zanimiva paralelizacija algoritma za reševanje problemov dinamičnega programiranja. Drugače kot mnoge druge metode paralelizacije se ta ne osredotoči na razbitje algoritma na razmeroma neodvisne izračune in na pravilno porazdelitvi podatkov, da se zmanjša potrebno komunikacijo.

Nova metoda se osredotoči na spremembo izračuna, pri čemer uporabi lastnosti osnovnih operacij, ki veljajo v tropskih polkolobarjih.

Več informacij o predavanju najdete tukaj.

Arnes in devet slovenskih partnerjev

Pri projektu EuroCC sodeluje 34 partnerjev iz 32 držav članic EuroHPC. Slovenski del koordiniramo na Arnesu, v njem pa sodeluje še devet partnerjev: Arctur, Fakulteta za informacijske študije, Institut informacijskih znanosti, Institut Jožef Stefan, Kemijski inštitut, Ministrstvo za javno upravo, Univerza v Ljubljani, Univerza v Mariboru in Univerza v Novi Gorici.

Naloga centra je dvig zavedanja o možnosti uporabe visokozmogljivega računalništva, nudenje podpore pri uporabi tehnologije, izvedba različnih izobraževanj, predvsem pa vzpostavitev in graditev skupnosti, ki bo prispevala k razvoju področja in uporabi tehnologije.

Naročite se na RSS obvestila

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)