Skoči na glavno vsebino

Dogodek RIPE NCC: Internetna zgodovina nekdanje Jugoslavije

petek, 8. 4. 2022 11:25

RIPE NCC je v sodelovanju z Arnesom in skupnostjo SINOG v Ljubljani organiziral regionalno srečanje Jugovzhodne Evrope. Dogodek je potekal 11. in 12. aprila in je zbral omrežne inženirje, regulatorje, akademike in druge tehnične strokovnjake, ki so si izmenjali znanje in izkušnje ter opredelili področja regionalnega sodelovanja.

Zgodovina interneta v regiji

RIPE NCC je predstavil tudi posebno okroglo mizo o zgodovini razvoja interneta v regiji. Seja je bila posvečena delu internetnih pionirjev v nekdanji Jugoslaviji in je prvo tovrstno druženje na regionalnem srečanju za Jugovzhodno Evropo (SEE 10) centra RIPE NCC, ki je potekalo v ponedeljek, 11. aprila 2022.

Danes je jasno, da je internet zelo pomemben za življenje ljudi, podjetja in družbo. Zgodovina nastanka interneta in infrastrukture, ki stoji za njim, je fascinantna in navdihujoča.

Vesna Manojlovic, skrbnica skupnosti RIPE NCC, je pred okroglo mizo dejala: »Kot aktivna udeleženka pri začetkih interneta v regiji bom z veseljem prisluhnila zgodbam članov okrogle mize. Upam, da je to le prvi v vrsti zgodovinskih pregledov razvoja interneta v regiji. Čeprav se te zgodbe v internetnih letih zdijo stare, so danes izjemno pomembne, saj se ponovno trudimo za ohranjanje pretočnosti komunikacij in odprtosti interneta v Evropi

Med drugim nas je Avgust Jauk z Arnesa na okrogli mizi vodil čez tehnične nastavitve prvega takratnega internetnega strežnika. Na Arnesu v letu 2022 praznujemo 30-letnico ustanovitve. V treh desetletjih delovanja smo pomembno prispevali k digitalizaciji slovenske družbe.

Tehnična zgodovina internetne infrastrukture v nekdanji Jugoslaviji

Udeleženci okrogle mize:
Mira Tasić, RNIDS, RS
– Avgust Jauk, Arnes, SI
Darko Bulat, prvi hrvaški uporabnik in poznavalec interneta
Željko Drašković, MIXP, ČG
Wam Kat, ZaMir
Daniel Karrenberg, RIPE NCC
– Predseduje: Slobodan Markovic, UNDP

Okroglo mizo si lahko ogledate na portalu YouTube.

O RIPE NCC

RIPE NCC je regionalni internetni register za Evropo, Bližnji vzhod in dele Srednje Azije. Kot taki dodeljujejo in registrirajo bloke internetnih številskih virov ponudnikom internetnih storitev (ISP-ji) in drugim organizacijam.

RIPE NCC je neprofitna organizacija, ki deluje v podporo skupnosti RIPE (Réseaux IP Européens) in širši internetni skupnosti. Članstvo v RIPE NCC sestavljajo predvsem ponudniki internetnih storitev, telekomunikacijske organizacije in druga podjetja, ki upravljajo lastno omrežno infrastrukturo.

Naročite se na RSS obvestila

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)