Skoči na glavno vsebino

Do Googlovih storitev preko IPv6

četrtek, 5. 11. 2009 12:35

V sredo, 4. novembra 2009, je Arnes, kot prvi internetni ponudnik  v Sloveniji, vzpostavil povezavo do Googlovih storitev preko protokola IPv6. Arnesovi uporabniki bodo preko IPv6 zdaj lahko uporabljali Googlovo iskanje, skupine, spletne dnevnike, e-pošto in ostale storitve.

Za povezavo v internet mora imeti vsaka naprava (računalnik, omrežno stikalo, telefon …) dodeljen IP-naslov. Trenutno se računalniki in druge naprave v internet povezujejo preko protokola IPv4. Po napovedih naj bi IPv4-naslovni prostor v nekaj letih pošel, saj število naprav, ki uporabljajo IP-protokol hitro raste. Predvidoma leta 2011 bo organizacija IANA prenehala z dodeljevanjem IPv4-naslovov. Zato je prehod na internetni protokol IPv6 nujen. Drug, prav tako pomemben razlog pa je tehnološka zastarelost protokola IPv4. S prehodom na novi protokol bodo prišle tudi nove storitve in načini uporabe IP-naprav.

Za povezavo do svojih storitev je Google internetnim ponudnikom postavil tehnološke zahteve, ki omogočajo nemoteno delovanje povezav preko IPv6-protokola. Arnesovo omrežje izpolnjuje vse Googlove zahteve: hrbtenično omrežje je pripravljeno za IPv6, povezave do Googlovih strežnikov so kvalitetne in potekajo po več ločenih poteh in preko različnih internetnih ponudnikov v tujini. Google je zato Arnesu odobril dostop do storitev preko IPv6 in svoje imenske strežnike nastavil tako, da na poizvedbe, ki jih dobijo od Arnesovih strežnikov, odgovorijo tudi z IPv6-naslovi.

Prehod na internetni protokol IPv6, ki ga Arnesovo hrbtenično omrežje podpira že od leta 2003, je kompleksen proces, ki je že zajel ponudnike in uporabnike vseh z internetom povezanih storitev. Zato je zelo pomembno, da se prehodu na novi protokol čim prej pridružijo tudi ostali internetni ponudniki in uporabniki v Sloveniji.

Naročite se na RSS obvestila

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)