Skoči na glavno vsebino

Arnes Splet omogoča dostopnost spletišč

četrtek, 20. 4. 2023 12:36

Na Arnesu smo že leta 2019 poskrbeli, da lahko spletišča, ki jih gostite na Arnes Spletu, uporabljajo osebe z različnimi oblikami oviranosti. Z uporabo Arnes Spleta lahko prilagodite spletišča, tako da izpolnjujejo zahteve Zakona o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij.

ZDSMA se sicer ne nanaša na spletišča in mobilne aplikacije vrtcev, osnovnih ter srednjih šol, razen za vsebino spletišč in mobilnih aplikacij, ki se nanaša na osnovne informacije o zavodu, informacije o vpisnem postopku in druge upravne informacije, kot so na primer šolski koledar in urniki. Navedenih informacij na spletni strani ne prikazujte v slikovni obliki, videoposnetkih ali v različnih dokumentih, saj na ta način informacije niso dostopne vsem uporabnikom. Uporabite tekstovne oblike podajanja naštetih informacij.

Z vtičniki do dostopnosti

Z vključenim vtičnikom SOGO dostopnost na vašem spletišču, če ga gostite na storitvi Arnes Splet, obiskovalcem omogočite, da spletišče prilagodijo svojim potrebam. Obiskovalci spletišča tako lahko spremenijo pisavo, povečajo črke, spremenijo kontrast barv na spletišču, ustavijo premike in uredijo besedilo tako, da so vse povezave podčrtane.

Če uporabljate temo Divi, morate aktivirati tudi vtičnik Divi Accessibility, ki temo Divi dopolni s funkcijami za skladnost standardu in deluje v sodelovanju z vtičnikom SoGo Accesibility.

Pri premikanju s tipko Tab lahko uporabnikom zagotovite neposreden dostop do glavne vsebine mimo navigacijskega menija. V Arnes Spletu morate za zagotovitev premikanja s tipko Tab in skok na vsebino aktivirati še vtičnik Arnes Preskoči na vsebino.

Če kontaktne e-pošte na spletišča niste umeščali v tekstovni obliki, da bi zmanjšali število neželene pošte, ki jo prejemajo vaši zaposleni, vas bo razveselila možnost uporabe vtičnika Email Encoder – Protect Email Addresses. Vtičnik zakodira e-poštne naslove in jih zaščiti pred roboti, ki bi jih lahko zlorabili za namen pošiljanja neželene pošte, vi pa lahko zagotovite dostopnost do kontaktnih informacij na spletišču.

O dostopnosti tudi na Mreži znanja

Pred nekaj leti smo na konferenci Mreža znanja gostili dve predavanji na temo dostopnosti spletišč. Priporočamo vam ogled videoposnetkov:

Naročite se na RSS obvestila

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)