Skoči na glavno vsebino

Ali se varovanju zasebnosti v telekomunikacijah posveča premalo pozornosti?

petek, 15. 6. 2012 12:23

14. in 15. junija 2012 poteka na Brdu pri Kranju že 27. delavnica o telekomunikacijah. Tema tokratne delavnice je zasebnost v telekomunikacijah, ki je ena osrednjih tem na tem področju.

Delavnico organizira Slovensko društvo za elektronske komunikacije SIKOM v sodelovanju z Akademsko in raziskovalno mrežo Slovenije Arnes, ki letos praznuje dvajseto obletnico ustanovitve. Na delavnici predavajo strokovnjaki z Arnesa, Informacijskega pooblaščenca, APEK-a, Sveta za elektronske komunikacije RS, Telekoma Slovenije, Si.mobila in iz podjetij, ki se ukvarjajo z vprašanji hrambe podatkov in zagotavljanja revizijskih sledi pri hrambi podatkov ter z drugimi vprašanji zagotavljanja zasebnosti in tajnosti elektronskih komunikacij.

V okviru delavnice je potekala tudi okrogla miza z naslovom Telekomunikacije in zasebnost, ki je sodeč po živahni razpravi požela veliko zanimanja tako med operaterji elektronskih komunikacijskih omrežij kot organov nadzora omrežij in zasebnosti komunikacij. Splošen zaključek razprave je bil, da se varovanju zasebnosti še vedno posveča premalo pozornosti, in da se uporabniki še ne zavedajo vseh pasti za zasebnost, ki jih prinašajo sodobne komunikacije. Sodelujoči so izpostavili, da se delavnice niso udeležili predstavniki države, pristojni za pripravo zakonodaje s področja elektronskih komunikacij in pravosodja. Prav zakon o elektronskih komunikacijah pa je eden od temeljnih aktov, ki ureja vprašanje zasebnosti in varnosti v elektronskih komunikacijah.

Delavnico so pozdravili rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Stane Pejovnik, direktor Arnesa Marko Bonač in predsednik Slovenskega društva za elektronske komunikacije SIKOM Nikolaj Simič.

Rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Stane Pejovnik

Naročite se na RSS obvestila

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)