Skoči na glavno vsebino

8. Slovensko IPv6-srečanje in iniciativa za SINOG – forum slovenskih omrežnih operaterjev

sreda, 23. 10. 2013 11:54

V torek, 22. 10. 2013, je v Tehnološkem parku Brdo Ljubljana potekalo že osmo Slovensko IPv6-srečanje, ki je privabilo preko 100 strokovnjakov s širšega področja komunikacijskih omrežij. Organizator srečanja Zavod go6  je v sodelovanju z Arnesom in LTFE uspel tudi tokrat privabiti številne tuje in domače govorce. Tematski naslov srečanja “Ostal sem brez IPv4 in preživel” sovpada s stanjem evropskega regionalnega registrarja RIPE NCC. Le ta in drugi registrarji po svetu novim prosilcem – operaterjem in organizacijam – več ne morejo zagotoviti dovolj IPv4-naslovnega prostora za normalno postavitev in delovanje omrežij, kaj šele za nadaljnji razvoj in rast le teh.

IPv6-srečanja obravnavajo relativno ozko tematiko, a se krog udeležencev še vedno širi, saj so takšni dogodki zanesljiv vir uporabnih informacij in predvsem učinkovita možnost izmenjave izkušenj in dobrih praks. In ravno dosedanje uspešno sodelovanje med različnimi deležniki, kot so operaterji, ponudniki storitev in vsebin, akademsko sfero, proizvajalci in drugimi zainteresiranimi, je razlog, da je Zavod go6 sprožil iniciativo za ustanovitev slovenskega operaterskega foruma “SINOG” (Slovenian Network Operators Group). IPv6-srečanje se je zato zaključilo z okroglo mizo, kjer so gosti iz operaterskih vrst, grid omrežij, ISOC in SI-CERT razpravljali o možnostih skupnega sodelovanja. Panelni vodja Urban Kunc je kot namen skupine SINOG izpostavil »proaktivno izmenjavo znanja, dobrih idej, informacij in najboljših praks.« SINOG naj bi bil odprt za vse posameznike, ki izražajo strokovni interes pri delovanju, inženiringu ali razvoju komunikacijskih omrežij ter so hkrati pripravljeni aktivno in vzajemno sodelovati ter izmenjati svoje izkušnje z internetno skupnostjo. Podobno tovrstni forumi že vrsto let delujejo tudi v tujini (NANOG, PLNOG, UKNOF…).

Udeleženci okrogle mize in sodelujoči v dvorani so bili soglasni, da bi tovrstno sodelovanje pomembno prispevalo k reševanju omrežnih težav. Takšna skupina prav tako ne bi zajemala samo operaterskih vrst, kjer bi bili pogovori posvečeni arhitekturi, razvoju, nadzoru in upravljanju omrežij, temveč tudi širše na področju varnosti, storitev DNS in podobno. Zavod go6 je za potrebe vzpostavitve SINOG zagotovil poštni seznam in spletno stran www.sinog.si, ki sta v prvi fazi namenjena izmenjavi mnenj vseh deležnikov pri vzpostavitvi formalnih okvirjev delovanja slovenskega foruma SINOG. V kolikor ste pripravljeni aktivno sodelovati pri nastanku in delovanju SINOG, vas vljudno vabimo k sodelovanju.

Posnetke z obeh dogodkov si lahko ogledate na Arnesovem multimedijskem strežniku.

Naročite se na RSS obvestila

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)