Vodič: Iz strežnika GVS na Strežnik po meri

Storitev Strežnik po meri je namenjena tistim uporabnikom, ki jim uporaba Arnes Spleta (WordPress) in Arnes Učilnic (Moodle) ne zadostuje, obenem pa so vešči upravljanja z operacijskimi sistemi in raznimi servisi (apache, mysql, php, …). Pripravljeni morajo biti na posodabljanje operacijskega sistema in servisev, skrbeti za varnost strežnika, sami diagnosticirati težave in jih ustrezno rešiti.

Naročilo storitve
Vmesnik SPM
Kreiranje virtualnega strežnika
SSH dostop
Prenos spletne strani iz Arnes GVS na Arnes SPM

Naročilo storitve

Strežnik po meri naročite s pomočjo obrazca, ki ga najdete tukaj. Poskeniran obrazec lahko nato posredujete na elektronski naslov ali po navadni pošti na naslov Arnes, Tehnološki park 18, 1000 Ljubljana.

Vmesnik SPM

Vmesnik je dosegljiv na spletnem naslovu spm.arnes.si. Do njega lahko dostopate z AAI računom, ki ste ga navedli na obrazcu pri naročilu storitve (bodisi AAI račun organizacije bodisi gostujoči AAI račun, ki ga pridobite tako, da izpolnite prijavnico za projektni uporabniški račun). Več informacij o AAI prijavi najdete na naslednji povezavi: https://www.arnes.si/pomoc-uporabnikom/aai/prijava-z-uporabo-aai-racuna/.

Kreiranje strežnika

Ko je kvota organizacije kreirana in imate omogočen dostop do vmesnika SPM, lahko kreirate virtualni strežnik. Svetujemo, da izberete predlogo LAMP_CentOS_7.6_x86_64 (Primerno za prehod z GVS), kjer je že nameščen operacijski sistem CentOS 7.6, spletni strežnik Apache, podatkovna baza MariaDB, orodje za delo z bazo phpMyAdmin, PHP 7.1 in grafični vmesnik za upravljanje spletnega strežnika Webmin.
V kolikor ne boste izbrali zgornje predloge, morate želeni operacijski sistem in servise namestiti sami.

Pri vpostavitvi strežnika iz predloge primerne za prehod z GVS, si lahko pomagate s spodnjim video vodičem:

SSH dostop

Za oddaljen dostop do vašega virtualnega strežnika lahko uporabite SSH protokol, ki omogoča varno prijavo na strežnik. Tega je najprej potrebno omogočiti. V kolikor ste strežnik kreirali po predlogi namenjeni prehodu iz storitve GVS, boste po uspešni vzpostavitvi strežnika v mapi /root našli skripto vklop_ssh.sh. Skripto morate zagnati in potrditi, da želite, da se SSH dostop omogoči (glej sliko spodaj). 

Obenem je nato omogočen tudi dostop preko protokola sftp (SSH File Transfer Protocol) za prenos datotek. V ta namen lahko uporabite WinSCP, FileZillo, … 
Primer nastavitev za povezovanje preko sftp protokala na strežnik z WinSCP najdete na sliki spodaj.

 

Prenos spletne strani iz GVS na SPM

Tisti, ki na strežniku gostujete preprostejše spletne strani, ki za svoje delovanje ne potrebujejo podatkovne baze SQL, morate na nov strežnik prenesti samo datoteke (npr. index.html). Za prenos naprednejše spletne strani iz vidika SQL-a pa bo potrebno poskrbeti še za izvoz baze na nov strežnik. 

Uradna dokumentacija za prenos WordPress spletne strani: https://wordpress.org/support/article/moving-wordpress/.

Uradna dokumentacija za prenos Joomla spletne strani: https://docs.joomla.org/Copying_a_Joomla_website.

 

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–20:00)