Skoči na glavno vsebino

HandBrake

HandBrake je brezplačna in odprtokodna aplikacija namenjena pretvarjanju avdio-video vsebin.

Na voljo je za Windows, Mac OS ter Linux operacijske sisteme, namestitvene datoteke pa najdete na naslovu https://handbrake.fr/downloads.php
V vednost: Grafična podoba za Mac OS se malenkost razlikuje od ostalih, funkcionalno pa je enaka.

HandBrake podpira množico multimedijskih formatov, DVD ter tudi nezaščitene Bluray vire. Z uporabo profilov, si lahko močno olajšamo delo s programom, v kolikor pa sodite med bolj zahtevne uporabnike, pa omogoča tudi nastavitev naprednih funkcij video kodekov, avdio nastavitev ter tudi igranje s podnapisi in poglavji.

 

Nastavitve

Na kratko se posvetimo nastavitvam, kjer priporočamo vklop privzetega izvoza v MP4 formatu, ki ga priporočamo za uporabo na Arnes video portalu

Priporočila za nalaganje vsebin

Pod “Tools – Options” pridemo do okna za nastavitev. V zavihku “Output Files” najdemo nastavitev “MP4 File Extension”, in izberemo “Always use MP4”.

 

Uvoz

Najprej je potrebno uvoziti izvorno datoteko. V zavihku “Source” osnovnega menija izberemo “File” in poiščemo želeno multimedijsko datoteko, ki jo želimo pretvorili.

Profili

HandBrake privzeto vsebuje kup profilov, kateri predstavljajo prednastavljene parametre za izvoz glede na ciljne naprave. Profili se nahajo na desni strani aplikacije in so razdeljeni v tri skupine:
– Devices (profili namenjeni posameznim napravam, kot so iPhone, Android telefoni ali Windows Phone)
– User Presets (profili, ki jih je uporabnik ustvaril sam ali uvozil)
– Regular (profili namenjena splošni uporabi)

Za nalaganje posnetkov na Arnes video portal, priporočamo uporabo High Profile profila.V kolikor imate starejši, počasnejši računalnik pa uporabite Normal profil, saj bo izvoz hitrejši, bo pa malce slabše kvalitete.

Profil izberete tako, da nanj kliknete. Sprememba včasih ni zelo očitna, zato se okoli izbranega profila pojavi moder okvir, ki nato osivi če kliknete drugam znotraj programa.

Shranjevanje

Ko nastavimo želene parametre, je potrebno video tudi obdelati ter shraniti.

Kliknemo na “Browse” (označeno zeleno), ter izberemo želeno lokacijo izvoženega posnetka, ter njegovo ime. Ker bomo posnetke objavili na spletu, priporočamo tudi uporabo funkcijo “Web Optimized” (označeno rdeče), ki video še dodatno prilagodi.

Zadnji korak je gumb “Start”, ki požene celoten proces obdelave in shranjevanja. Čisto spodaj v osnovnem oknu programa, lahko spremljamo napredek, ko pa se ves postopek zaključi pa se izpiše napis “Ready”.

Ko se postopek prične, lahko že pričnete z delom na novem videu, saj spreminjanje parametrov nima več vpliva na video v obdelavi.

Dodatne možnosti

Rezanje posnetkov

Handbrake omogoča osnovno rezanje posnetkov. V osnovnem oknu programa imamo naslednje možnosti:
– Določimo (označeno z modro) lahko način rezanja, glede na čas, okvirje ali poglavje
– Določimo (označeno z zeleno) začetno sekundo, okvir ali poglavje
– Določimo (označeno z oranžno) končno sekundo, okvir ali poglavje

V našem primeru bomo rezali glede na čas (Seconds), od 15 od 30 sekunde posnetka. Ko bomo izvozili posnetek bo njegovo trajanje 15 sekund.

Pomanjševanje posnetkov

Handbrake omogoča tudi pomanjševanje posnetkov. V osnovnem oknu najdemo zavihek “Picture”, kjer lahko izberemo želeno spremembo širine (Width), program pa bo samodejno prilagodil višino.

V našem primeru bomo posnetek pomanjšali iz 1280 na 720 pikslov.

Dokumentacija

Ker HandBrake omogoča množico različnih opcij, je za zahtevne uporabnike na voljo odlična dokumentacija (v angleškem jeziku): https://handbrake.fr/docs/en/latest/

 

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)