Vodič: Iz Moodla na GVS na Arnes Učilnice

Arnes Učilnice so spletna storitev, ki temelji na učnem okolju Moodle, in jo lahko uporabljajo upravičene organizacije, ne da bi pri tem bilo potrebno skrbeti za računalniški sistem.

V treh video vodičih vam bomo predstavili selitev predmetov iz Moodla na strežniku Arnes GVS na Arnes Učilnice, ki ima nekaj specifičnih lastnosti enotne postavitve Moodla za več organizacij (prijava, vtičniki in teme).

  1. Različice Moodla za selitev
  2. Video vodič za pretvorbo uporabniških računov v AAI-račune
  3. Video vodič za izvoz predmetov iz obstoječega Moodla na GVS strežniku
  4. Video vodič za uvoz predmetov na Arnes Učilnice
  5. Premikanje predmetov po podkategorijah

 

Različice Moodla

Različici vašega Moodla na GVS in Moodla na Arnes Učilnicah se lahko razlikujeta. Če je vaš Moodle starejši ali novejši od Moodla na Arnes Učilnicah, obstaja možnost, da varnostne kopije predmeta ne boste mogli obnoviti na Arnes Učilnicah.


Priporočilo za obnavljanje predmetov: naj bo vaš Moodle na GVS vsaj različice 2.7.


 

Pretvorba uporabniških računov v starem Moodlu v AAI-račune

V nekaterih primerih želite v Arnes Učilnice s starega Moodla prenesti vsebine vaših uporabnikov. To je mogoče le tako, da prenesete tudi uporabniške račune.

Če ste v starem Moodlu uporabljali navadne račune, jih morate še pred izvozom predmetov preoblikovati v AAI-račune, saj Arnes Učilnice omogočajo prijavo le z AAI-računom.

Pogoj, da bo ta pristop deloval je, da dejanski AAI-računi že obstajajo. Zato morate zagotoviti, da bodo računi, ki jih boste vpisovali v starem Moodlu, obstajali tudi v bazi AAI-računov, kot je na primer SIO.MdM.

Ker v Arnes Učilnicah upravitelji organizacij nimate možnosti obnavljanja varnostnih kopij z uporabniškimi računi, morate take predmete poslati Arnesu na naslov , da vam jih uvozimo.

Ker je ponavadi v Moodlu veliko uporabniških računov, vam priporočamo, da preoblikovanje starih računov v AAI-račune omejite le na določen del vaših uporabnikov, ki najbolj pogosto uporabljajo Moodle.

 

Izvoz predmetov iz Moodla na GVS

V video vodiču vam bomo pokazali postopek izvoza varnostne kopije predmetov iz vašega Moodla na GVS, ki jo boste potrebovali za kasnejši uvoz na Arnes Učilnice.

 

Uvoz predmetov iz Moodla na GVS na Arnes Učilnice

V video vodiču vam bomo pokazali postopek uvoza varnostne kopije predmetov iz vašega Moodla na GVS na Arnes Učilnice.

 

Premikanje predmetov po podkategorijah

V video vodiču vam bomo pokazali postopek premikanja predmetov po podkategorijah, ki ga morate izvesti, če ste predmet obnovili v napačno kategorijo in bi ga radi premaknili v drugo podkategorijo.

 

Če morate preseliti veliko predmetov, lahko selitev traja več dni. Zato bodo nekateri predmeti še aktivni na Moodlu na strežniku GVS, nekateri pa na Arnes Učilnicah. Vašim uporabnikom lahko olajšate prehod na naslednji način: po preselitvi predmeta, lahko predmet na starem Moodlu onemogočite tako, da v nastavitvah vpisa uporabnikov onemogočite samovpis. V opis predmeta na starem Moodlu pa prilepite spletno povezavo preseljenega predmeta na Arnes Učilnicah.

V kolikor boste potrebovali pomoč pri katerem od korakov vam je Arnesov oddelek za pomoč uporabnikom na voljo na naslovu .

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–20:00)