Skoči na glavno vsebino

ConferenceMe

Program ConferenceMe omogoča sodelovanje v videokonferenčnih sobah ustvarjenih na Arnesovem MCU strežniku. Na voljo je za brezplačno uporabo, vendar obstaja omejitev maksimalnega števila 12 hkratnih uporabnikov ConferenceMe programa na posameznem MCU strežniku. Tako vam ne moremo zagotoviti uporabe programa in sodelovanja v videokonferenci v vsakem trenutku, saj je lahko število uporabnikov preseženo. Prav tako program ne omogoča direktnega povezovanja z izbranim videokonferenčnim sistemom in dosegljivosti od zunaj. ConferenceMe podpira hitrosti povezovanja do 768 kbit/s in zato ne podpira videa visoke ločljivosti.

Zaradi vseh naštetih omejitev, svetujemo uporabo ConferenceMe programa le kot občasno rešitev, z namenom sodelovanja v pripravljenih večtočkovnih videokonferencah na Arnesovem MCU strežniku. V primeru redne uporabe, priporočamo izbiro enega od namenskih programov. Več

Največja prednost programa ConferenceMe je, da deluje preko TCP vrat 80, ki so tipično dovoljena na požarnih zidovih za dostop do spleta. Zato bo ConferenceMe zelo verjetno deloval tudi na zelo zaprtih omrežjih, kot je npr. HKOM. Več o tem je spodaj na koncu te strani.

Pred prvo uporabo

Pred prvo uporabo potrebujete

  • Kamero z nameščenimi gonilniki.
  • Mikrofon in zvočnike ali slušalke z mikrofonom.

Program ConferenceMe deluje le na Microsoft Windows operacijskih sistemih in podpira tudi nov IPv6 protokol.

Namestitev programa in osnovne nastavitve

Za namestitev programa ConferenceMe najprej prenesite datoteko conferenceme.msi na svoj računalnik. Po uspešnem prenosu, zaženite namestitveno datoteko. V kolikor na vašem računalniku nimate pravice za nameščanje programske opreme, boste za namestitev programa potrebovali administratorske pravice na vašem računalniku

Izberite “Next”.

Označite “accept the terms …” in izberite “Install”.

 Izberite “Finish”.

 Po koncu namestitve poiščite mapo kamor se je program namestil in najprej zaženite “Configure ConferenceMe”.

 Odpre se vam okno “Configuration options”.

  • “Display name” vpišite vaše ime ali ime vaše organizacije.
  • “Aspect ratio” pustite na “Auto detect”.
  • “Audio input” izberite vaš mikrofon ali pustite na “Use default”.
  • “Video input” izberite vašo kamero ali pustite “Use default”.
  • “Bit rate” nastavite hitrost klicanja v videokonferenco, ki je odvisna od zmogljivosti vaše internetne povezave. Pri povezavah nad 1Mb/s priporočamo izbiro “768kbit7s”, pri povezavah do 512kb/s pa izbiro “384kbit/s”. Opomba: pri nesimetričnih povezavah xDSL ipd., upoštevajte nižjo od obeh vrednosti.

Nastavitve potrdite z “OK”.

Vstop v videokonferenco

Za vstop v videokonferenčno sobo odprite spletno stran mcu.arnes.si in v polje “št. konference” vpišite številko videokonferenčne sobe, ki se ji želite pridružiti (če imate številko v obliki GDS so to zadnje štiri cifre – ABCD, primer 003860101ABCD) in pritisnite “Vstopi”.

Odpre se vam program ConferenceMe in avtomatično ste vključeni v izbrano videokonferenčno sobo.

Po vzpostavitvi klica, lahko izklopite oddajanje svojega zvoka – “Mute outgoing audio” in oddajanje svoje slike – “Mute outgoing video”.
 

Videokonferenčni klic prekinete tako, da zaprete program ConferenceMe.

Uporaba DualVideo/H.239 oz. posredovanje slike namizja osebnega računalnika

ConferenceMe omogoča posredovanje slike namizja vašega računalnika v videokonferenčno povezavo v dodatnem, ločenem video kanalu. To pomeni, da lahko ostali sodelujoči hkrati spremljajo sliko vašega namizja, predstavitve ipd. in sliko vaše kamere.

Za vklop H.239 izberite možnost “Send desktop”.
 

 Glavno okno programa ConferenceMe se skrije. Prikaže se vam novo okno. Sedaj ostali udeleženci vidijo sliko vašega računalnika kot jo vidite vi.
 

 Ko končate, je potrebno posredovanje izključiti. V nasprotnem primeru boste še vedno oddajali sliko vašega računalnika. To storite s pritiskom na gumb “Stop”.
 

Nastavitve požarnih zidov

Za uporabo ConferenceMe programa v domačih omrežjih praviloma ni potrebno nastavljati novih pravil na požarnih zidovih.

Požarni zidovi so v večini primerov nastavljeni tako, da dovoljujejo obiskovanje spletnih strani (TCP vrata 80) in da dovoljujejo dohodni promet vsem že vzpostavljenim povezavam. Sejo za ConferenceMe videokonferenco vzpostavi uporabnikov računalnik in skozi to vzpostavljeno sejo se prenašajo podatki tudi skozi požarno pregrado z Arnesovega strežnika na uporabnikov računalnik.

V kolikor ima organizacija zelo zaprto omrežje, je potrebno dovoliti IP komunikacijo za:

  • TCP promet v obe smeri med PC za vsa vrata nad 1023 in Arnesovem MCU strežniku vrata 80 (za signalizacijo, vzpostavitev povezave)
  • UDP promet v obe smeri med PC vrata 5082 in Arnesovem MCU strežniku vrata 5082 (za RTP, avdio in video podatki)

V kolikor UDP promet po drugem pravilu ni dovoljen, bo ConfereceMe poskušal tudi za prenos avdio in video podatkov uporabiti TCP po prvem pravilu.

Arnesova MCU strežnika sta na naslovu mcu1.arnes.si (IPv4 193.2.18.77) in mcu2.arnes.si (IPv4 193.2.18.78), omogočata tudi komunikacijo preko novega IPv6 protokola.

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)