Skoči na glavno vsebino

Prevare in varnost na socialnih omrežjih

Lažna obvestila oz. (e-poštna) sporočila

Lažna obvestila so ponavadi panični alarmi, sprva poslana s strani zlonamernih ljudi, nato pa jih pošiljajo in “namnožijo” nedolžni uporabniki, ki mislijo, da pomagajo skupnosti s pošiljanjem teh obvestil.

Ne posredujte lažnih sporočil! S pošiljanjem namreč po nepotrebnem obremenjujete poštne strežnike in povzročate paniko med ljudmi.

Uporabnikom svetujemo, da se o takih sporočilih oz. obvestilih informirajo na straneh:

Varnost na socialnih omrežjih

Uporaba spletnega mreženja hitro narašča in odpira številne priložnosti tako v zasebnem kot v poslovnem svetu. Vendar je treba spoznati tudi tveganja in nevarnosti, ki jih družbena omrežja prinašajo.

Pozorno izbirajte podatke, slike in video posnetke, ki jih boste objavili. Ne pozabite, da so družabna omrežja javen prostor, zato je treba pazljivo izbirati informacije, ki jih boste delili z ostalimi. Z objavo na internetu je tako kot z zobno pasto – ko jo enkrat iztisnete iz tube, jo boste le stežka spravili nazaj.

Ne objavljajte svojih osebnih podatkov, kot so datum rojstva, naslov ali finančni podatki.

Pazljivo sklepajte nova prijateljstva – ne sprejemajte vabil za prijateljstvo od oseb, ki jih ne poznate.

Za registracijo na družabnem omrežju uporabite zasebni elektronski naslov in nikoli službenega. Prav tako bodite pozorni pri objavljanju kakršnihkoli informacij o organizaciji, kjer ste zaposleni.

Spoštujte zasebnost drugih in ne objavljajte informacij ali slik svojih prijateljev brez njihovega privoljenja.

Preberite pogoje uporabe in politiko zasebnosti na izbranem družabnem omrežju, da boste seznanjeni, na kakšen način bodo vaši podatki hranjeni in posredovani.

Več informacij glede varnosti na socialnih omrežjih lahko najdete na spletni strani  Varni na internetu.

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)