Skoči na glavno vsebino

Open Broadcaster Software

Open Broadcaster Software (OBS) je brezplačni odprtokodni program za snemanje in prenašanje dogodkov v živo. Na voljo je za operacijske sisteme Windows, Mac OS X in Linux.

Domača stran projekta: https://obsproject.com/.

Za namestitev izberite različico OBS Studio za vaš operacijski sistem.

Hitre povezave na strani:

Osnovne nastavitve

V kolikor je program po prenosu v slovenskem jeziku, svetujemo spremembo jezika v angleščino, saj je slovenski prevod nepopoln.

Odprite nastavitve: (Datoteka -> Nastavitve)

V razdelku splošno izberite jezik: English.

Vnos potrdite s pritiskom na gumb v redu. Za uveljavitev spremembe je potrebno program ponovno zagnati.

Nastavitve kanala za prenos v živo

Najprej na Portalu Arnes ustvarite nov prenos v živo. Na zadnjem koraku se vam prikažejo dodeljene nastavitve za prenos v živo. Spodnja slika prikazuje primer takšnih nastavitev, vnašajte vaše podatke.

Odprite nastavitve: (File -> Settings)

Za vpis potrebnih podatkov v nastavitvah programa izberite zavihek Stream. Pod Type izberite Custom Streaming Server, nato pa vpišete vse potrebne podatke. Za dostop do polj za vpis uporabniškega imena in gesla morati obkljukati možnost Use authentication. Vnosa v polji Username in Password ne smeta vsebovati presledkov.

Nastavitev ločljivosti

Ločljivost nastavite v zavihku Video. Base predstavlja ločljivost predvajanega posnetka v vašem programu, Output pa ločljivost, ki jo boste posredovali strežniku Arnesa. Prikazovanje različnih vrednosti je zelo zahtevno za strojno opremo računalnika, zato priporočamo, da pri obeh nastavite enako vrednost, torej končno ločljivost, ki jo želite poslati na strežnik.

Naše priporočilo je, da uporabite razmerja stranic 16:9 in prenašanje v ločljivosti 1280×720 (720p). Če je privzeta nastavitev kamere drugačna, izberite Vrsta resolucije/FPS: Po meri in nastavite 1280×720.

Nastavitev bitnega pretoka

Bitni pretok se nastavi prek zavihka Output. Najbolj enostavno je uporabiti Output Mode način Simple, kjer nato le izberete hitrost bitnega pretoka zvoka in videa.

Pozor: Nastavitev vrednosti bitnega pretoka je odvisen od želene kvalitete oddajane slike in zvoka. Za prenos v kvaliteti 720p (če ste pri koraku nastavitev ločljivosti izbrali 1280×720) vam priporočamo nastavitev 2500 za video in 128 za avdio.

 Bolj zahtevni uporabniki lahko uporabite Output Mode “Advanced”.

Priporočene vrednosti:

LočljivostVideo Bitni pretok*Avdio bitni pretok
854×480 (480p)500 – 2000 Kbps96 Kbps
1280×720 (720p)1500 – 4000 Kbps128 Kbps
1920×1080 (1080p)4000 – 8000 Kbps192 Kbps

* več kot bo gibanja v kadru, višji bitni pretok potrebujete

Nastavitev parametrov za lokalno snemanje

Poleg oddajanja program OBS omogoča tudi lokalno snemanje. Nastavitve nahajajo v zavihku Output. Najprej izberite mapo kamor želite shraniti vaše posnetke, pod Quality izberite Same as stream, ter format shranjenega posnetka mp4.

Osnovna uporaba

Pred uporabo programa poskrbite za ustrezne nastavitve programa.  

Pozor! Vsakokrat, ko na portalu Arnes Video ustvarite nov kanal za prenos, morate popraviti ustrezne nastavitve v programu.

Scene in viri

Viri predstavljajo posamezen element prenosa (video, napis, logotip …), Scene pa združujejo več virov v skupno sliko. 

Scene

Novo sceno ustvarite preko gumba + v okvirju Scenes, spodaj levo.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Odpre se vam okno za vpis imena nove scene.

Po dodajanju, se nova scena pojavi na seznamu. Z gumbi spodaj lahko brišete (-), ali premikate scene gor ali dol.

Viri

Vire urejate po posameznih scenah. Zato najprej na levi izberete ustrezno sceno, nato pa uporabite gumb za dodajanje vira.

S seznama izberete želeni vir:

  • Image (logotip, slika ozadja …)

Vpišete ime slikovnega vira.

Poiščete sliko na lokalnem disku. Ko izberete sliko, se pojavi tudi v oknu za predogled.

Po potrditvi vas program vrne na osnovno okno, kjer pod viri lahko opazite dodano sliko (temna ikona oko pomeni, da je vidna na zaslonu). Hkrati pa se vam v predogledu pojavi rdeč okvir, prek katerega lahko sliko premikate (kliknete na sredino in premaknete po ekranu) ali povečate/zmanjšate (kliknete na rob in prilagodite velikost).

  • Text (besedilo, napisi, podnapisi …)

Vpišete ime tekstovnega vira.

V polje Text vpišete želeno besedilo. Izberete ustrezni slog (Select font).

V meniju spodaj lahko izberete še: barvo besedila, barvo ozadja in poravnavo.

Po potrditvi, vas program vrne na osnovno okno, kjer pod viri opazite dodano besedilo (temna ikona oko pomeni, da je vidno na zaslonu). Hkrati pa se v predogledu pojavi rdeč okvir, prek katerega lahko besedilo premikate (kliknete na sredino in premaknete po ekranu) ali povečate/zmanjšate (kliknete na rob in prilagodite velikost).

 

  • Video Capture Device (spletna kamera)

Vpišete ime video vira.

S seznama izberete želeno kamero. V oknu za predogled lahko v živo vidite sliko izbrane naprave.

Po potrditvi, vas program vrne na osnovno okno, kjer pod viri lahko opazite dodan video (temna ikona oko pomeni, da je viden na zaslonu). Hkrati se v predogledu pojavi rdeč okvir, prek katerega lahko video premikate (kliknete na sredino in premaknete po ekranu) ali povečate/zmanjšate (kliknete na rob in prilagodite velikost). Črn okvir označuje rob slike, ki se pošilja na strežnik. Če bo vaš vir segal čez rob, tisti del ne bo viden gledalcu.

 

  • Display Capture (namizje)

Vpišete ime vira namizja.

S seznama izberete želene namizje (če jih imate več). Predogled v živo prikazuje sliko izbranega namizja. 

Po potrditvi, vas program vrne na osnovno okno, kjer pod viri opazite dodano namizje (temna ikona oko pomeni, da je vidno na zaslonu). Hkrati se v predogledu pojavi rdeč okvir, prek katerega lahko namizje premikate (kliknete na sredino in premaknete po ekranu) ali povečate/zmanjšate (kliknete na rob in prilagodite velikost).

 

Končno urejanje virov

V kolikor kateri od virov prekriva drugega, lahko prek urejevalnika seznama s puščicama premikate posamezne izbrane vire višje ali niže. Če je vir višje od drugega, bo prikazan čez njega.

Če želite začasno skriti katerega od virov (na primer ime naslednjega govorca), potem uporabite ikono oko ob viru. Če je temno, pomeni vidno, če je svetlo, pa skrito.

Vklop prenosa

Za vklop prenašanja na strežnik Arnesa, uporabite gumb Start Streaming. Pozor! Pred začetkom priporočamo, da ugasnete vse programe, ki jih ne potrebujete med prenašanjem v živo.

Po nekaj sekundah se ob uspešni povezavi v spodnji vrstici programa vidite čas, izgubljene pakete, obremenjenost procesorja in hitrost bitnega pretoka na strežnik.

Primer končnega rezultata:

Studijski način – Video Mixer

Za predstavitev načina delovanja studio mode dodate novo sceno. Že obstoječe vire, ki jih želite vključiti v novo sceno (v našem primeru Video – spletna kamera), lahko preprosto kopirate in prilepite. Ali pa izberete možnost Add existing.

  • Browser (brskalnik)
    Vpišete ime.
    V polje URL skopirate spletni naslov želene strani. V razdelku Custom CSS lahko določene parametre spletne strani prilagodite. V kolikor se na CSS ne spoznate, izbrišite vsebino polja.

Po potrditvi vas program vrne na osnovno okno, kjer pod viri lahko opazite dodano spletno stran. Hkrati se v predogledu  pojavi rdeč okvir, prek katerega lahko namizje premikate (kliknete na sredino in premaknete po zaslonu) ali povečate/zmanjšate (kliknete na rob in prilagodite velikost).

Spletni vir lahko upravljate. Z miško desno kliknete na source spletne strani in izberemo Interact.

V novem pojavnem oknu lahko brskate po spletni strani. Spremembe so v živo vidne tudi v glavnem oknu programa. 

 

Preklop v studijski način

Studijski način vam omogoča mešanje slikovnih scen ali virov v živo.
Za prehod na studijski način uporabite gumb Studio Mode v spodnjem desnem kotu.

Po vklopu studijskega načina, se pojavi nov predogled, vmes pa ukazi za izvajanje prehodov. V desnem oknu se prikazuje slika, ki se pošilja na strežnik, v levem oknu pa slika, ki je pripravljena, oziroma jo urejate za naslednji kader. Ko želite narediti prehod, pritisnite gumb Cut (za takojšen prehod) oziroma Fade (300ms) za mehak prehod v 0,3 sekunde.

Audio Mixer

V kolikor imate na voljo več virov zvoka, lahko, da se izognete odmevom in motnjam, uporabite mešalnik zvoka. 

Nastavljate lahko glasnost ali v celoti utišate določen vir. Utišajte vse vire, razen Mic (mikrofon). Ob viru se pojavi zelena črta, ki označuje nivo sprejema zvoka.

Lokalno snemanje

Za vklop lokalnega snemanja, uporabite gumb Start Recording.

Dokumentacija

Dokumentacija programa je na voljo na strani projekta.

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)