Nalaganje video posnetkov

Za nalaganje video posnetkov na portal, potrebujete AAI-račun. Uporaba je omogočena vsem profesorjem. 

Nalaganje

Na portalu uporabite gumb Naloži video. V primeru, da še niste prijavljeni vas bo portal sam preusmeril na prijavno stran.

Arnes video portal podpira nalaganje večine najbolj razširjenih video formatov. Ni pa možno naložiti zvočnih datotek ter flash in gif animacij. V primeru težav s formati, smo ustvarili stran s priporočenimi nastavitvami ter navodila za pretvorbo s programi HandBrake ter Windows Movie Maker.

Priporočilo: Za nalaganje posnetkov priporočamo uporabo brskalnikov Safari, Firefox ali Chrome.

Naslednji korak je prenos datoteke iz vašega računalnika. Še pred tem pa še enkrat preverite, da so želeni posnetki v skladu s pravili uporabe Arnes storitev. Nato izberite gumb Prebrskaj.

V oknu, ki se vam odpre, poiščete in izberete video, ki ga želite naložiti.

Po izbiri vas portal preusmeri na stran s prikazom statusa prenosa posnetka na strežnik. Konec prenosa je označen z zeleno kljukico. 

Pomembno: okno brskalnika mora ostati odprto, dokler postopek prenosa ni dokončan.

Že med nalaganje posnetka pa v okno “Vpis podatkov” lahko pričnete z vnašanjem podatkov (obvezna polja so podnaslovljena z rdečim besedilom) o video posnetku. Po koncu vpisa je potrebno pritisniti gumb “Potrdi”, drugače se vnešeni podatki lahko izgubijo. 

Opis posameznih polj:

 • (obvezno) Vidnost predstavlja pravice za ogled posnetka na portalu.
  • Javen: Ogled javno objavljenih posnetkov na video portalu je omogočen vsem uporabnikom. Javno objavljeni posnetki so vidni na prvi strani portala in po njih lahko prebiramo s pomočjo iskalnika.
  • Zaseben: Možnost ogleda zasebnih posnetkov se določa preko vpisa dovoljenih AAI računov. Uporabniku z dostopom bo posnetek viden na strani portala, ob robu prikazne slike pa bo vidna ključavnica.
  • Neviden Nevidni posnetki niso javno prikazani in za ogled potrebujemo poznati spletni naslov posnetka.
 • (obvezno) Naslov posnetka. Priporočamo vpis kratkega naslova, brez vezajev ali nelomljivih besed, saj lahko pride do težav pri prikazu na prvi strani portala.
 • (obvezno) Opis posnetka običajno vsebuje kratek opis vsebine, informacije o sodelujočih, povezavo do strani dogodka, itd…
 • (obvezno) Kategorija predstavlja umeščenost posnetka v določen tematski sklop. Kategorija se uporabi tudi za prikaz sorodnih posnetkov ob strani oziroma po koncu predvajanja izbranega posnetka.
 • (obvezno) Ključne besede so pomembne pri iskanju ali grupiranju posnetkov. Lahko jih vpišete več, za potrditev vnosa morate klikniti “Dodaj besedo”.
 • (obvezno) Licenca predstavlja željo ustvarjalca vsebine glede nadaljnje uporabe svojih del. Pozor! Pri kreiranju vsebin je potrebno paziti na pravilno rabo del ostalih avtorjev.
 • Slika omogoča nalaganje lastne grafike za prikaz na prvi strani portala oziroma preden uporabnik začne s predvajanjem v predvajalniku.
 • Jezik kateri prevladuje na posnetku.
 • Datum dogodka v kolikor je posnetek nastal v okviru nekega dogodka.
 • Avtor posnetka, ki ni nujno enak osebi ki posnetek naloži.
 • Dovoli prenos posnetka omogoča ostalim uporabnikom, da pri ogledu posnetka, le tega lahko tudi pretočijo k sebi v polni kvaliteti.
 • Podnapisi in poglavja. Podnapisi so namenjeni predvsem gluhim, naglušnim, tujim ter tudi za dopolnilo domačim gledalcem. Preko poglavij, avtor posnetka gledalcem ponudi možnost hitrega pregleda vsebinskih poglavij na časovni osi. V kolikor so poglavja vključena v posnetek, se na časovni osi pojavijo bele pike. Več o ustvarjanju podnapisov in poglavij

Naloži lastno sliko

Iz naloženega videa se samodejno ustvari prikazna slika. Namesto te, lahko naložite tudi poljubno. V fazi nalaganja posnetkov ali kasneje, lahko v oknu “Vpis podatkov” v polju “Slika” izberete gumb “Naloži”. Na računalniku poiščete želeno sliko in jo naložite.

upload_image

Opomba: Če se želite izogniti popačenju, naložite sliko z razmerjem stranic 16:9 (854×480 ali več). v formatu jpg ali png.

Po končanem prenosu slike ali ko spremenite še ostale podatke, lahko spremembe shranite z gumbom “Potrdi”.

 

Prenos in pretvorba

V kolikor nalagate večji, daljši video ali uporabljate slabšo povezavo in prenos posnetka poteka počasi, lahko pustite, da se prenos samodejno konča. Pomembno: okno brskalnika mora ostati odprto, dokler postopek ni končan.

Video posnetek, ki nima vpisanih vseh potrebnih podatkov v oknu “Vpis podatkov” bo avtomatično postal zaseben in njegova javna objava ne bo možna, dokler ne vnesete zahtevanih podatkov.

Vse vpisane podatke in pravice (javen/zaseben) je možno naknadno urejati.

Hitrost pretvorbe posnetkov je odvisna od velikosti posnetka ter od trenutne obremenjenosti strežnikov in lahko traja od nekaj minut do nekaj ur. Pretvorba se izvaja tudi v več kvalitet, odvisno od kvalitete naloženega posnetka, ki pa se ne izvajajo paralelno in se v predvajalniku pojavljajo postopoma.

V kolikor bo pri pretvorbi prišlo do napake, vas bo portal na to tudi obvestil.

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–20:00)