Skoči na glavno vsebino

Ukinitev dostopa do starih posnetkov Videokonferenc visoke kakovosti

ponedeljek, 17. 4. 2023 13:51

Dostop do posnetkov, ki so v času od januarja 2014 do novembra 2020 nastali v okviru Arnesove storitve Arnes Videokonference visoke kakovosti (MCU, H.323, SIP, WebRTC),  bo ukinjen 31. maja 2023.

Prenos posnetkov

Če imate na naslovih pod https://lsvc1.arnes.si/ kakršnekoli posnetke, ki jih ne bi želeli izgubiti, prosimo, da še pred 31. 5. 2023 na e-poštni naslov video-podpora@arnes.si sporočite, katere posnetke bi želeli ohraniti.

Posnetke vam bomo na Arnesu glede na vaše želje naložili na portal Arnes Video v vaše upravljanje. Prosimo vas, da nam v seznamu za ohranitev posnetkov sporočite samo tiste posnetke, ki jih resnično potrebujete oziroma imajo posebno dodatno vrednost in jih je res smiselno ohraniti. Vseh posnetkov žal ne moremo ohraniti.

Postopek nalaganja videoposnetkov

Lastniki lahko svoje posnetke tudi sami prenesete na svoj računalnik, jih pregledate in sami naložite na portal Arnes Video. To lahko storite tako, da se z vašim AAI-računom, s katerim ste upravljali videokonferenčne sobe za »Videokonference visoke kakovosti«, prijavite na portal https://mcu.arnes.si in nato v meniju preko izbire zgoraj levo »MCU videokonference« in nato »Moji MCU posnetki« za izbran posnetek kliknete na ikono za »Uredi«, nato kliknete še na »Prenesi posnetek« in iz seznama izberete ustrezne posnetke. Posnetki so že v formatu .mp4, tako da jih lahko po prenosu na računalnik že takoj pregledate in dodatna obdelava ni potrebna. Glede na dogajanje v videokonferenci je lahko na voljo več vrst datotek sledečih imen:

  • mainfeed_pip_768.mp4: datoteka vsebuje posnetek celotne videokonference, tako slike iz kamer, kadar je bila v uporabi tudi funkcija deljenja namizja, pa je posnetek v obliki slika v sliki (Picture in Picture – PIP). Celoten posnetek je nastal pri povezavi snemalnika v videokonferenco s hitrostjo 768 kbit/s.
  • mainfeed_dual_2000.mp4: datoteka vsebuje posnetek videokonference, kjer je posnet le glavni kanal, ki vsebuje le slike iz kamer, posneto s hitrostjo 2.000 kbit/s. Če je posnetek daljši, obstajajo še datoteke, ki imajo v imenu dodano zaporedno številko datoteke, npr. mainfeed_dual_2000-2.mp4, mainfeed-dual_2000-3.mp4, itd. Za celoten posnetek videokonference je potrebno te datoteke združiti.
  • presentation-1.mp4: datoteka vsebuje le vsebino drugega video kanala videokonference, kjer je vidna slika deljenja namizja predavatelja, če je le ta bila v uporabi. Če je posnetek daljši, obstajajo še datoteke, ki imajo v imenu dodano zaporedno številko datoteke, npr. presentation-2.mp4, presentation-3.mp4, itd. Za celoten posnetek videokonference je potrebno v nekaterih primerih te datoteke združiti, v večini primerov pa tukaj nova datoteka pomeni, da je bilo pošiljanje slike namizja v videokonferenco prekinjeno in nato spet vzpostavljeno in s tem ustvarjena nova datoteka. Običajno se to zgodi zato, ker je najprej delil sliko namizja en uporabnik, nato pa drugi. Zato si je tukaj potrebno pomagati s posnetkom mainfeed_pip_768.mp4, da ugotovimo še čase vklopa posameznega deljenja slike namizja.

Primer za prenos posnetkov iz https://mcu.arnes.si portala:

Ukinitev vtičnika Adobe Flash

Za ogled starih posnetkov na https://lsvc1.arnes.si/ na osebnem računalniku je potrebno imeti nameščen in delujoč Adobe Flash, ki pa v spletnih brskalnikih od konca leta 2020 ni več na voljo, saj je Adobe s koncem leta 2020 ukinil podporo za Flash.

Proizvajalec programske opreme LifeSize Video Center, ki se uporablja v ozadju na https://lsvc1.arnes.si, žal ni podprl nadgradnje, ki bi omogočila predvajanje videov na osebnih računalnikih brez uporabe Flasha, je pa omogočil ogled videov brez uporabe Flasha na mobilnih napravah (pametni telefoni in tablice z iOS in Android operacijskimi sistemi), saj je bila podpora za Flash na mobilnih napravah ukinjena bistveno prej.

Videoposnetke na https://lsvc1.arnes.si si zato na mobilnih napravah lahko še vedno ogledate.

Več o storitvi

Arnes Videokonference visoke kakovosti so bile osrednje in najpogosteje uporabljeno orodje za videokonference za sobno/skupinsko uporabo za Arnes uporabnike v letih od 2003 do 2020. Videokonference visoke kakovosti se zdaj uporabljajo samo še za posebne dogodke, predvsem v povezavi s storitvijo prenosi v živo na portalu Arnes Video, kjer se lahko izvaja tudi snemanje videokonferenc.

V letu 2022 smo storitev Arnes Zoom optimizirali in te prav tako omogočajo kvalitetno uporabo sobnih videokonferenčnih sistemov in kvaliteto prenosa slike FullHD tudi za sobne sisteme.

Naročite se na RSS obvestila

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)