Skoči na glavno vsebino

Dolžnosti in odgovornosti lastnikov in vzdrževalcev spletnih strani

… ki gostujejo sisteme za upravljanje z vsebinami na Arnesovih (virtualnih) strežnikih

V paketih gostovanja paket Asistenca in Strežnik po meri lahko Arnes članice postavijo lastne sisteme za upravljanje z vsebinami. Eden najbolj priljubljenih takšnih sistemov je zagotovo Joomla.

Hkrati se z možnostjo uporabe takšnih sistemov na Arnesovih strežnikih, lastniki in vzdrževalci spletnih strani zavežejo, da jih bodo redno vzdrževali in posodabljali ter da bodo sproti odpravljali morebitne okužbe.

Predvsem slednje so vse pogosteje posledica nevzdrževanih sistemov za upravljanje z vsebinami in lahko povzročijo nenadzorovano pošiljanje neželene elektronske pošte (ang. spam) ali pa spletno mesto vdiralci izkoristijo za širjenje zlonamerne kode (virusov, trojanskih konjev in računalniških črvov).

Po slovenski zakonodaji – konkretneje Zakonu o elektronskem poslovanju na trgu – odgovornost za vsebine na spletnem mestu nosi njegov lastnik. Če vdiralec na njegovo spletno mesto naloži orodja, s katerimi povzroča škodo drugim uporabnikom na spletu, je lahko soodgovoren, če o obvestilu o tej dejavnosti ustrezno ne ukrepa!

Prav tako ta isti zakon (ZEPT, 11. člen) določa, da ponudnik gostovanja – v tem primeru Arnes – ni odgovoren za podatke, ki jih lastnik spletnih vsebin naloži na strežnike, dokler se ne zaveda, da gre morebiti za protipravno dejavnost. Takoj, ko mu je ta znana, pa mora odstraniti ali onemogočiti dostop do teh podatkov. Ob morebitnih pritožbah glede vsebine, ki je naložena na spletnem mestu, ima ponudnik gostovanje (Arnes) jasno zakonsko dolžnost, da ob pritožbi dostop do njega onemogoči.

Pri prevzemanju dolžnosti in odgovornosti je pomembno definiranje vlog, ki jih imajo posamezni subjekti:

Več nasvetov o primerni skrbi za varnost spletnih strani, pa si lahko lastniki in vzdrževalci le-teh preberete na spletnih straneh Varni na internetu in v priročniku ABC varnosti za lastnike spletnih strani.

 

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)