Arnes GVS

Storitvi Arnes GVS se po dolgih letih delovanja izteka življenjska doba, saj so jo postopoma nadomeščale druge rešitve. Arnes bo storitev ukinil po koncu naslednjega šolskega leta 2018/2019 in je ni več mogoče naročiti.

Na Arnesu uporabnikom nudimo enostavne, sodobne in bolj varne storitve. Spletne strani lahko ustvarite na Arnes Spletu, na katerem že gostimo več kot 30.000 spletišč. Z uporabo Arnes Učilnic se boste lahko posvetili vsebini in ne boste izgubljali časa z vzdrževanjem.

Uporabnike z bolj specifičnimi zahtevami vabimo k uporabi samostojnejše in zmogljivejše storitve Strežnik po meri, ki je pred kratkim dobila tudi enostavnejši spletni vmesnik.

Za uporabnike, ki želijo vsebine in aplikacije seliti na druge storitve Arnesa, smo pripravili odgovore na pogosta vprašanja.

 Obrazec za spremembo kontaktov: pdf docx

1. Lastnosti Arnes GVS-ja
2. Digitalna strežniška potrdila
3. Pomoč in navodila
4. Dolžnosti in odgovornosti lastnikov spletnih strani

Lastnosti Arnes GVS-ja

V spodnji tabeli so prikazane lastnosti Arnes GVS-ja.

Operacijski sistem Linux CentOS
Diskovni prostor do 30 GB
Predpomnilnik 1 GB
PHP 7.1
da
PhpMyAdmin da
MySQL 5.5 da
Spletni urejevalnik datotek da – Ajenti
Statistika da – Awstats
IPv4 naslov 1
IPv6 naslov 1
Število vhostov 10
Povezava v internet 1 Gb/s
Mesečni prenos neomejeno
Https da – na zahtevo
Vzdrževane CMS/LMS aplikacije ne

Digitalna strežniška potrdila za uporabnike GVS

Uporabniki storitve Arnes GVS imajo možnost še dodatno poskrbeti za varnost spletnih povezav do vsebin in za le-te uporabiti šifriran https protokol ter ustrezna digitalno overjena strežniška potrdila (certifikat).

Strežniška potrdila lahko pridobite za:

  • FQDN (oblika zapisa “123.gvs.arnes.si”), kar je primerno za nezahtevne uporabnike
  • lastne domene in poddomene (npr. www.domena.si; ucilnice.vasadomena.si) organizacije, ki so usmerjene na navidezni strežnik

Pri lastnih domenah mora biti nosilec do Arnesovih storitev upravičena organizacija; prav tako mora organizacija predhodno podpisati in poslati t.i. TCS sporazum (kliknite TUKAJ za obrazec in več informacij).

Po urejenih formalnostih nam po elektronski pošti (iz naslova tehničnega kontakta) na naslov: sporočite zahteve po certifikatu (obvezno mora vsebovati vse naslove domene in poddomen za katere se izdaja certifikat). Na Arnesu potem sprožimo postopek za pridobitev, verifikacijo ter namestitev certifikata na spletni strežnik.

Za certfikat vezan na FQDN (npr. “123.gvs.arnes.si”) je dovolj zahteva po elektronski posti (iz el. naslova teh. kontakta) na naslov:  

Splošne informacije glede pridobitve strežniških certifikatov (velja npr. za uporabnike z lastno strežniško infrastrukturo oz. uporabnike Strežnika po meri) dobite TUKAJ.

Dolžnosti in odgovornosti lastnikov in vzdrževalcev spletnih strani

… ki gostujejo sisteme za upravljanje z vsebinami na Arnesovih (virtualnih) strežnikih

V storitvah gostovanja Arnes GVS in Strežnik po meri lahko Arnes članice postavijo lastne sisteme za upravljanje z vsebinami. Eden najbolj priljubljenih takšnih sistemov je gotovo WordPress.

Hkrati se z možnostjo uporabe takšnih sistemov na Arnesovih strežnikih, lastniki in vzdrževalci spletnih strani zavežejo, da jih bodo redno vzdrževali in posodabljali ter da bodo sproti odpravljali morebitne okužbe.

Predvsem slednje so vse pogosteje posledica nevzdrževanih sistemov za upravljanje z vsebinami in lahko povzročijo nenadzorovano pošiljanje neželene elektronske pošte (ang. spam) ali pa spletno mesto vdiralci izkoristijo za širjenje zlonamerne kode (virusov, trojanskih konjev in računalniških črvov).

Po slovenski zakonodaji – konkretneje Zakonu o elektronskem poslovanju na trguodgovornost za vsebine na spletnem mestu nosi njegov lastnik. Če vdiralec na njegovo spletno mesto naloži orodja, s katerimi povzroča škodo drugim uporabnikom na spletu, je lahko soodgovoren, če o obvestilu o tej dejavnosti ustrezno ne ukrepa!

Prav tako ta isti zakon (ZEPT, 11. člen) določa, da ponudnik gostovanja – v tem primeru Arnes – ni odgovoren za podatke, ki jih lastnik spletnih vsebin naloži na strežnike, dokler se ne zaveda, da gre morebiti za protipravno dejavnost. Takoj, ko mu je ta znana, pa mora odstraniti ali onemogočiti dostop do teh podatkov. Ob morebitnih pritožbah glede vsebine, ki je naložena na spletnem mestu, ima ponudnik gostovanje (Arnes) jasno zakonsko dolžnost, da ob pritožbi dostop do njega onemogoči.

Pri prevzemanju dolžnosti in odgovornosti je pomembno definiranje vlog, ki jih imajo posamezni subjekti:

Več nasvetov o primerni skrbi za varnost spletnih strani, pa si lahko lastniki in vzdrževalci le-teh preberete na spletnih straneh Varni na internetu in v priročniku ABC varnosti za lastnike spletnih strani.

 

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–20:00)