Skoči na glavno vsebino

Urejanje e-poštnih naslovov

torek, 29. 6. 2021 15:50

29. JUNIJ 2021


Pozdravljeni.

V času pandemije smo spoznali, da je e-poštni naslov ključni del e-identitete pri izvajanju izobraževanja na daljavo. E-naslov, ki je lasten vsakemu udeležencu, potrebujejo na primer Arnes Učilnice, na e-naslov je vezana uporaba licence Arnes Zoom za učitelje …

Na Arnesu pripravljamo drugi korak posodobitev in optimizacije storitev.

15. julija 2021 bomo pri Arnes Učilnicah ob prijavi z AAI-računi vključili samodejno sinhronizacijo atributa e-pošta. Zaradi tega bomo morali AAI-računom, ki nimajo atributa e-pošta, zavračati prijavo v Arnes Učilnice.

Od 15. septembra 2021 naprej bodo na Arnes Učilnicah vsi AAI-računi brez veljavne e-pošte postopoma onemogočeni.

Prosimo vas, da do 15. julija v AAI-računih vaših uporabnikov uredite atribut e-pošta v orodjih SIO.MdM, oziroma v lastnih imenikih OpenLDAP ali AD.


Vzgojno-izobraževalni zavodi uporabnikom, učencem in učiteljem, v SIO.MdM ustvarite ali uredite veljavne e-poštne naslove pod šolsko domeno, ki je enaka domeni AAI-računa. E-poštni naslov in e-poštni predal, ki ju vpišete, morata delovati.

Če za delo že uporabljate e-naslove v okviru storitev Microsofta ali Googlove storitve G suite for education, v SIO.MdM lahko vpišete te.


– Priporočamo vam, da je pri kreiranju novih AAI-računov le ta vedno enak naslovu e-pošte, na primer janez.novak@sola.si in da uporabite šolsko domeno. Priporočamo uporabo osebnih imen v e-naslovih (ime.priimek) in po potrebi še uporabo zaporedne številke, na primer janez.novak2.

– Tudi že obstoječi AAI-računi morajo za e-pošto uporabiti šolsko domeno. Ne spreminjajte obstoječega uporabniškega imena oz. AAI-računa, ampak mu le dodajte e-poštni naslov v priporočeni obliki. Na obstoječe AAI-račune imajo uporabniki vezane podatke v storitvah, ki bi jih ob spremembi AAI-računa izgubili.

– Kot e-naslov učenca ne vpisujte tujih podatkov kot sta e-naslov učitelja ali starša. Če otroci v prvi triadi še ne znajo uporabljati e-pošte in jim pri tem pomagajo starši, je to moč reševati s preusmeritvami e-pošte. Pri tem poudarjamo, da ne obstaja zakonska starostna omejitev za dodeljevanje e-naslovov učencem.


Navodila za ustvarjanje e-poštnih naslovov s pomočjo orodja SIO.MdM najdete v Arnesovih vodičih.


Zavodi, ki uporabljate storitev Arnes Zoom, nam na zoom-podpora@arnes.si čim prej sporočite, naj vašo domeno potrdimo v storitvi. Če ste to že storili, se vam za odgovor zahvaljujemo.


Za vprašanja smo vam na voljo na naslovu helpdesk@arnes.si.

Vabimo vas, da uporabite brezplačne Arnesove storitve, ki jih najdete na portalu Moj Arnes.

Vaš Arnes

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)