Skoči na glavno vsebino

TNC23: Skozi oko digitalnih generacij

sreda, 21. 6. 2023 10:10

TNC23 logotip s podnapisom kraja dogajanja "Tirana, Albania" in datuma "5-9 June 2023"Od 5. do 9. junija 2023 je v Tirani, Albaniji, potekal TNC, največja in najprestižnejša konferenca s področja raziskovalnega in izobraževalnega omreževanja. Kot vsako leto je srečanje organiziral GÉANT, tokrat pa ga je gostilo albansko akademsko omrežje RASH. Tudi letos so k vsebini prispevali sodelavci Arnesa.

O prihodnosti NREN-ov

V kategoriji petminutnih prispevkov je nekaj ključnih vprašanj zbrani publiki zastavila Maja Vreča. Med drugim je izpostavila potrebo po spremembah NREN-ov v toku s spreminjajočimi se internetnimi vsebinami ter uporabniki, še posebej v času razvoja umetne inteligence in širjenja vsebin na družbenih omrežij.

Njen prispevek si lahko ogledate na povezavi, z začetkom 1:23:23.

Varnost na internetu

Jasmina Mešić, sodelavka SI-CERT-a, je predlagala nekaj načinov, kako izpeljati uspešne kampanje ozaveščanja o varnosti na internetu. Predvsem je poudarila pomembnost prilagajanja kampanje glede na ciljno publiko, delila zanimive videe, ki so nastali skozi kampanjo Varni na internetu, ter opozorila na rabo preprostega jezika pri komunikaciji in ozaveščanju.

Njen prispevek si lahko ogledate na povezavi, z začetkom 1:04:05.

Portal SIO

Janko Harej iz Šolskega centra Nova Gorica, je predstavil razvoj in delovanje portala SIO, predvsem pa njegovo vlogo pri vodenju in organizaciji izobraževanj. Poudaril je tudi različne tipe izobraževanj, kot so delavnice, webinarji, seminarji in MOST-i ter izpostavil nekatere najpomembnejše.

Njegov prispevek si lahko ogledate na povezavi, z začetkom 58:35.

Ostale posnetke si lahko ogledate na spletišču konference.

Digitalne generacije

Naslov letošnje konference, »Digitalne generacije«, je odziv na termin »digitalni domorodci«, ki naj bi se nanašal na tiste, ki so v stiku s tehnologijo že vse od rojstva. V praksi pa lahko vidimo, da že bolj ali manj vsi uporabljamo digitalne tehnologije v svojem vsakdanjem življenju, zato je termin »digitalne generacije« morda bolj primeren.

Ste tudi vi pripadnik digitalnih generacij? To lahko izveste preprosto: ko vas zanima odgovor na neko vprašanje oz. bi želeli izvedeti nekaj novega, boste informacijo poiskali v knjigi ali na internetu? Če je vaš odgovor slednji, potem ste del t. i. digitalnih generacij.

Naročite se na RSS obvestila

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)