Skoči na glavno vsebino

Superračunalnik Vega bo v Mariboru postavil Atos

nedelja, 27. 9. 2020 17:21

Atosov BullSequana XH2000 je bil izbran za EuroHPC superračunalnik Vega v Mariboru.

Novi superračunalnik Vega, ki bo začel delovati marca 2021, bo v prostorih Inštituta informacijskih znanosti IZUM v Mariboru v sodelovanju s slovenskimi izvedenci postavila evropska korporacija Atos. Vega bo eden od petih centrov EuroHPC prve generacije, z zmogljivostjo 6,8 petaflopov na sekundo pa bi se danes uvrstil med 50 najzmogljivejših superračunalnikov na svetu.

IZUM in Skupno podjetje EuroHPC sta na osnovi odločitve o izbiri ponudnika za izgradnjo superračunalniškega sistema Vega podpisala pogodbo o nakupu sistema z izbranim ponudnikom Atos, ki je evropsko podjetje s sedežem v Franciji in spada med vodilne svetovne ponudnike in inovatorje na področju digitalne transformacije in superračunalništva.

Vrhunska tehnologija za izzive v okviru SLING

Dr. Aleš Bošnjak, direktor IZUM-a je ob tem izjavil: “Superračunalnik Atos bo izpolnil cilje projekta HPC RIVR in dal novi generaciji izvedencev in raziskovalcev ter širši slovenski strokovni javnosti na voljo vrhunsko tehnologijo, s katero bodo lahko kos novim izzivom v okviru Slovenske iniciative SLING ter bodo hkrati tvorno prispevali v regionalnih in evropskih iniciativah. “

Novi računalnik bo celo presegel načrtovano zmogljivost programa izgradnje slovenskih superračunalniških sistemov v okviru projekta HPC RIVR, ki ga skupaj z Univerzo v Mariboru izvajata IZUM in Fakulteta za informacijske študije Novo mesto, saj bo tretjino investicije prispevalo Skupno podjetje EuroHPC.

Podpora evropskim raziskovalcem

Anders Dam Jensen, direktor Skupnega podjetja EuroHPC, pravi, da bo superračunalnik Vega v začetku prihodnjega leta povečal računske kapacitete v Sloveniji in v Evropi. Podpiral bo evropske raziskovalce in uporabnike iz javnega sektorja in gospodarstva ne glede na to, od kod iz Evrope prihajajo. Sistem Vega bo gonilna sila inovacije, ki bo pomagala Evropi v globalnem tekmovanju na strateških področjih, kot so umetna inteligenca, napredna podatkovna analitika (HPDA), personalizirana medicina bioinženiring, boj proti podnebnim spremembam ter razvoj zdravil in novih materialov.

Novi računalnik Vega v vrednosti 17,2 milijona evrov in z računsko zmogljivostjo 6,8 petaflopov na sekundo oziroma 6,8 milijona milijard izračunov na sekundo bo omogočal tudi izredno hiter prenos podatkov do drugih superračunalniških centrov (500 Gbit/s) in njihovo trajno hrambo (24 PB).

Z Arnesom povezan v GÉANT

S širokopasovno povezavo GÉANT, katerega član je Arnes in podatkovnim repozitorijem bo podpiral tudi odprto znanost in polnopravno sodelovanje v evropskih informacijskih in znanstvenih projektih.

Program izgradnje visokozmogljivih kapacitet, znanja in sodelovanja v Sloveniji je bil doslej izjemno uspešen, saj ni le vzpostavil novih računskih gruč, temveč je tudi zagotovil usposabljanje novih strokovnjakov na področju superračunalništva.

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je s projektom HPC RIVR spodbudilo močno sodelovanje na državni ravni, v katerem je Slovensko nacionalno superračunalniško omrežje SLING, ki ga vodi Arnes, združilo znanje vseh skupin in institucij v Sloveniji, ki delujejo na tem področju. Poleg sodelovanja v evropskih pobudah, kot sta PRACE in EuroHPC, se je Slovenija vključila tudi v konzorcij Leonardo, ki bo v okviru pobude EuroHPC zgradil superračunalnik s tridesetkrat večjo zmogljivostjo v italijanskem superračunalniškem centru CINECA v Bologni, ter v projekt vzpostavitve nacionalnih superračunalniških kompetenčnih centrov EuroCC, ki bo povečal dostopnost tehnologije v izobraževanju, znanosti in industriji.

V okviru iniciative EuroHPC bo novemu sistemu sledilo še več sistemov, in sicer štirje sistemi podobne velikosti (LuxProvide v Luksemburgu, Sofiatech v Bolgariji, Nacionalni superračunalniški center IT4Innovations na Češkem in Napredni računski center Minho na Portugalskem ter trije sistemi, ki se bodo približali zmogljivosti trilijon operacij na sekundo; izbrani so bili Superračunalniški center v Barceloni, IT center za znanost CSC na Finskem in CINECA v Italiji, kjer v projektu Leonardo sodeluje tudi slovenski nacionalni konzorcij SLING.

Naročite se na RSS obvestila

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)