Skoči na glavno vsebino

Translacijski mehanizmi med IPv4 in IPv6

Kako bo uporabnik IPv6 prišel do vsebine v “starem” internetu?

Nekateri strežniki med prehodom na novi protokol IPv6 ne bodo posodobljeni in bodo še vedno dosegljivi le po starem protokolu IPv4.

Novi uporabniki interneta bodo, ko bo zmanjkalo IPv4-naslovov, imeli le povezave po protokolu IPv6. Do spletnih vsebin na starih strežnikih, ki delujejo po protokolu IPv4, bodo lahko dostopali s pomočjo posebnih mehanizmov za translacijo med obema internetnima protokoloma.

 

Translacija med protokoloma bo potekala nekje v verigi med uporabnikom in spletno vsebino. Sprva najverjetneje v omrežju ponudnika internetnih storitev, kot je prikazano na sliki, kasneje pa vedno bližje ponudniku vsebin in spletnem strežniku, ki uporablja stari internetni protokol IPv4.

Kaj pa, če ni translacijskega mehanizma?

Težave! Uporabnik IPv6, ne bo mogel dostopati do vsebin na IPv4-strežnikih. Do tega lahko pride, če niti internetni ponudnik niti ponudnik vsebin ne bosta poskrbela za translacijo med starim in novim IP-protokolom. Zato je pomembno, da se ponudniki vsebin pravočasno pripravijo na IPv6 in vsebine prenesejo na IPv6-strežnike, še preden se bodo pojavili uporabniki, ki bodo imeli zgolj IPv6-povezave. Le v tem primeru bo prehod potekal nemoteno in bo uporabniku skrit.

 

Kako pa naj bi izgledal idealen prehod na IPv6?

Več o IPv6 …

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)