Skoči na glavno vsebino

Arnesova testna gruča

Na Arnesu smo v sodelovanju s sodelavci z Instituta Jožef Stefan vzpostavili računsko gručo. Začetnih 288 jeder smo povečevali na zdaj več kot 4.400 jeder (trenutne kapacitete si lahko ogledate na spletni strani Sling-a). Podprti sta vmesna programska oprema gLite in Nordugrid Arc.

Arnesovo središče za grid ima vlogo nacionalne testne gruče. Za razliko od gruč v drugih organizacijah, ki so namenjene njihovim raziskovalnim dejavnostim, običajno celo specifičnim področjem ali projektom (ker so bile financirane s tem namenom in jih zato ni mogoče uporabljati v druge namene), je Arnesovo središče na voljo za vsa raziskovalna področja, predvsem pa je namenjeno preizkušanju uporabe tehnologije grid na posameznih področjih, preizkušanju organizacij, ki bi želele vzpostaviti lastno infrastrukturo in se vključiti v nacionalno iniciativo za grid ter učenju sistemskih upraviteljev in uporabnikov, ki bodo tako lahko osvojili tehnologijo grid ter jo prenesli na svoja specifična raziskovalna področja.

Prve naloge so bile izvedene v marcu, prve prave računske naloge pa v juliju 2010, teh je bilo nekaj 10. Od avgusta 2010 je gruča popolnoma operativna, povprečno se na njej izvede okoli 250.000 nalog dnevno.

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)