Skoči na glavno vsebino

Spremembe na področju preprečevanja posnetkov spolnih zlorab otrok

ponedeljek, 7. 12. 2020 8:48

Prijavna točka Spletno oko opozarja, da obstaja nevarnost, da bodo storilci spolnih zlorab otrok na internetu kmalu lahko delili zbirke posnetkov zlorab brez skrbi, da bi jih pri tem odkrili.

Hkrati bi lahko na tem področju ostali brez zaščitnih ukrepov proti nagovarjanju otrok prek interneta za spolne namene. Po mnenju mnogih organizacij je opustitev zaščite zlorabljenih otrok nedopustna, evropske poslance pa pri tem pozivajo, naj zakonodajo uredijo tako, da bo še naprej omogočala samodejno zaznavanje zlorab.

Problematična direktiva Evropskega parlamenta

Zaradi določb o zasebnosti podatkov v direktivi Evropskega parlamenta 2002/58/ES (Direktiva o zasebnosti in elektronskih komunikacijah), bi morale glede na trenutno situacijo tehnološke platforme, ki delujejo ali ponujajo storitve v Evropi, konec decembra 2020 prenehati z avtomatiziranimi dejavnostmi – vključno z odkrivanjem gradiv, ki prikazujejo spolne zlorabe otrok

IT podjetja na svojih strežnikih samodejno, s pomočjo tehnologije “hash” prstnih odtisov, kot je PhotoDNA, že vrsto let avtomatsko zaznavajo (predhodno znana) identificirana gradiva s spolnimi zlorabami otrok. Tehnologija jim omogoča, da gradiva zaznajo, ne da bi uporabnikom kršila pravico do zasebnosti. Za uspešno omejevanje posnetkov spolnih zlorab otrok na internetu je tovrstno delovanje izjemnega pomena.

Po oceni številnih organizacij za zaščito pravic otrok po svetu je v dani situaciji potrebno urediti začasno pravno izjemo od direktive 2002/58/ES. Brez ukrepa bodo namreč tehnološke platforme lahko že zelo kmalu ohromljene pri nadaljnji zaznavi vsebin z zlorabami. O zadevi bo predvidoma v ponedeljek, 7.12., odločal tudi Odbor za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve Evropskega parlamenta.

V lanskem letu je bilo 57 % žrtev na posnetkih zlorab otrok, prijavljenih na prijavno točko Spletno oko, mlajših od 10 let, 20 % pa celo od šest let. Če se posnetkov ali slik trajno ne izbriše, to za otroka predstavlja ponovno viktimizacijo in kršitev pravice do osebnega dostojanstva in varstva osebnih podatkov.

Pomagajte s podpisom peticije

Spletno oko vas vabi k podpisu peticije, ki podpira predlog Evropske komisije za odpravo določb, ki spletnim ponudnikom onemogočajo uporabo spletnih orodij za prepoznavo spolnih zlorab otrok na spletu. Peticijo je pripravil National Center for Missing & Exploited Children.

Naročite se na RSS obvestila

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)