Skoči na glavno vsebino

Spletno oko: žrtve večinoma deklice, stare do 10 let

četrtek, 30. 8. 2018 9:15

Prijavna točka za prijavo posnetkov spolnih zlorab otrok in sovražnega govora na internetu, Spletno oko, je objavila poročilo za leto 2017.

V njem so predstavljeni ključni podatki o prijavah in njihovi obravnavi v preteklem letu in druge aktivnosti prijavne točke.

97 prijav spolnih zlorab otrok

Leta 2017 so prejeli 97 prijav domnevnih posnetkov spolnih zlorab otrok. V 24 primerih so ocenili, da je dejansko šlo za tovrstne posnetke in v skladu s tem obvestili organe pregona in prijavne točke v tujini. Posnetki so najpogosteje prikazovali deklice, stare od 7 do 10 let. Že nekaj let zaznavajo večji delež posnetkov, na katerih so žrtve mlajši otroci. To se sklada tudi s podatki tujih prijavnih točk, ki so prav tako povzeti v poročilu.

556 prijav sovražnega govora

Na področju sovražnega govora so lani prejeli 556 prijav. Od teh so 25 primerov opredelili kot domnevno nezakonite in jih v skladu s tem posredovali policiji, nobena od teh pa se ni zaključila s kazensko ovadbo. Vsebinsko so prevladovali zapisi, ki so bili proti osebam nastrojeni zaradi njihovega političnega prepričanja ali zaradi njihove veroizpovedi, in zapisi, uperjeni proti pribežnikom.

Celotno poročilo najdete tukaj.

Projekt Center za varnejši internet izvajajo Fakulteta za družbene vede Univerze v Ljubljani, Arnes, Zveza prijateljev mladine Slovenije in Zavod MISSS.

Naročite se na RSS obvestila

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)