Skoči na glavno vsebino

Spletna zatemnitev v ZDA zaradi “SOPA” zakona

ponedeljek, 16. 1. 2012 12:26

V ZDA sta v zakonodajnem postopku dva zakona, ki želita uvesti dodatne ukrepe za zajezitev kopiranja avtorsko zaščitenih del: Stop On-line Piracy Act (SOPA) in Protect IP (PIPA). Oba zakona uvajata možnost, da sodišče lahko med drugim odredi ameriškemu internetnemu ponudniku blokado spletnega mesta, ki se nahaja v tujini. Kritiki zakona menijo, da je v nasprotju z načeli svobode govora in da predstavlja cenzuro na internetu. Strokovna javnost je večkrat poudarila, da gre za neustrezen in neprimeren ukrep. Proti SOPA je ostro nastopil tudi eden od “očetov” interneta, Vint Cerf, veliki ameriški ponudnik GoDaddy.com pa se je zaradi podpore zakonu znašel pred valom prenosov domen na konkurenčne registrarje. 

V znak protesta je bila za to sredo, 18. januarja, napovedana delna zatemnitev spleta. To soboto pa je Obamina administracija javno izjavila, da ne bo podprla zakonodajnih rešitev, “ki zmanjšujejo svobodo izražanja, zvišujejo varnostna tveganja na omrežju in spodkopavajo dinamičen in inovativen internet.” Kot kaže, bo tudi predlagatelj sam umaknil določila SOPA, ki opredeljujejo blokade tujih spletnih mest preko manipulacije DNS sistema. 

Ob teh dogodkih se nam zdi primerno omeniti, da slovenski internetni ponudniki trenutno čakamo odločitev Upravnega sodišča, ali bo ugodilo zahtevi Urada RS za nadzor nad prirejanjem iger na srečo, ki želi z enakim mehanizmom manipulacije DNS sistema uvesti blokado dostopa do britanske spletne igralnice. Gre za ponovitev zgodbe iz leta 2010, proti kateri smo ponudniki nastopili s skupno izjavo.

Prav tako prejšnji teden je nemško sodišče v enakem primeru odločilo, da Deutsche Telekom ni dolžan preko manipulacije DNS sistema blokirati dostopa do tujih spletnih igralnic.

Naročite se na RSS obvestila

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)