Skoči na glavno vsebino

Spletna interaktivna predstava za osnovne šole: Zavajanja in laži na internetu

ponedeljek, 14. 3. 2022 12:43

Safe.si je v sredo, 23. marca 2022, v sodelovanju z Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport pripravil 45-minutno spletno interaktivno predstavo na temo dezinformacij in zavajanj, s katerimi se na internetu srečujejo najstniki. Ker lahko na internetu praktično kdorkoli objavi karkoli, se pogosto srečamo z vprašanjem, ali lahko nekemu viru zaupamo in verjamemo neki informaciji.

Prepoznavanja zavajanj in dezinformacij se moramo naučiti. Na problematiko sta opozorila in jo na zabaven in poučen način predstavila igralca IGLU Teatra Vid Sodnik in Juš Milčinski v interaktivni spletni predstavi, v kateri bodo lahko s predlogi sodelovali tudi učenci. Najprej sta se posvetila spletnim izzivom, ki so med mladimi zelo priljubljeni. Posvetila sta se predvsem nevarnim spletnim izzivom. Nadaljevala sta s spletnimi vplivneži, ki na spletu kažejo srečno, idealizirano in zelo uspešno podobo svojega življenja, v resnici pa gre zgolj za lažno predstavo z namenom prodaje in zavajanja, kar lahko ima negativne posledice na samopodobo najstnikov. Predstavo sta zaključila z nevarnimi nasveti, ki jih lahko najdemo na spletu, kot so neprimerni zdravstveni nasveti, nasveti za hujšanje, promocija samopoškodovanja ipd.

Izvedli smo dve ločeni predstavi za 2. in 3. triado osnovne šole. Učenci so lahko sodelovali z glasovanjem preko Mentimetra.

Posnetka obeh predstav si lahko ogledate na spodnjih povezavah.

 

 

Naročite se na RSS obvestila

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)