Skoči na glavno vsebino

Slovenski superračunalniški center izbrali za gostovanje evropske infrastrukture

ponedeljek, 10. 6. 2019 14:36

Evropska unija je med osmimi superračunalniškimi centri, ki bodo gostili superračunalniško infrastrukturo EuroHPC, izbrala tudi slovenskega.

Superračunalniški centri bodo nastali v Mariboru, v Bolgariji (Sofija), na Češkem (Ostrava) in Finskem (Kajaani), v Italiji (Bologna), Luksemburgu (Bissen), na Portugalskem (Minho) in v Španiji (Barcelona). Podpirali bodo evropsko raziskovalno sfero in industrijo pri razvoju novih znanj ter aplikacij na področjih kot so medicina, napredni materiali, boj proti klimatskim spremembam …

Vrhunski superračunalniški center že nastaja v Mariboru

Slovenija v sklopu projekta HPC RIVR v Mariboru postavlja vrhunski center za superračunalniške obdelave velikih podatkov, ki povezuje raziskovalce in razvojne centre. Center bo omogočal orodja, ki jih potrebujemo v dobi velikega podatkovja in obdelave podatkov, strojnega odločanja in skrbi za digitalno varnost.

Skupaj bo imelo osem evropskih superračunalnikov okoli 500 petaflopov računske moči. Največji trije bodo med petimi najzmogljivejšimi superračunalniki na svetu. Slovenski superračunalnik VEGA, ki bo ime dobil po matematiku Juriju Vegi, bo imel okoli 5 petaflopov računske moči, kar pomeni, da bi bil v tem trenutku na svetovni lestvici najzmogljivejših superračunalnikov umeščen okoli 35. mesta.

Uspešno sodelovanje slovenskih raziskovalnih ustanov v okviru SLING

Slovenija sodeluje pri iniciativi za vzpostavitev sodobne konkurenčne evropske superračunalniške infrastrukture EuroHPC, ki bo tudi v rokah domačih izvedencev.

Dolgoletno, predvsem pa zelo uspešno sodelovanje raziskovalnih ustanov v okviru Slovenskega nacionalnega superračunalniškega omrežja – SLING, ki ga formalno zastopa Arnes, je Sloveniji najprej omogočilo izgradnjo superračunalniškega centra v Mariboru, sedaj pa tudi to, da bo postala vozlišče regionalnega in evropskega sodelovanja.

Slavnostna razglasitev v Hiši Evropske unije

Ob razglasitvi slovenskega sodelovanja v vseevropski superračunalniški povezavi ter pomembni mednarodni infrastrukturni pridobitvi je Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport pripravilo poseben simpozij, na katerem je bila uradna razglasitev rezultatov.

Na slavnostni razglasitvi so udeležence v prostorih Hiše Evropske unije nagovorili minister dr. Jernej Pikalo, vodja Predstavništva Evropske unije v Sloveniji dr. Zoran Stančič ter g. Khalil Rouhana, namestnik generalnega direktorja na Generalnemu direktoratu za komunikacijska omrežja, vsebine in tehnologijo.

Naročite se na RSS obvestila

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)