Skoči na glavno vsebino

SLING: Folding@home s potencialnimi zdravili za COVID-19

ponedeljek, 2. 11. 2020 15:40

Projekt Folding@home je delil nove rezultate simuliranja proteinov virusa SARS-CoV-2, s katerimi zdaj bolje razumemo, kako virus deluje in kako ga lahko ustavimo.

Folding@home je projekt porazdeljenega računalništva, ki med drugim za računanje uporablja tudi majhne odjemalce, ki izvajajo simulacije za biomedicinske raziskave, ko so osebni računalniki uporabnikov nedejavni. Odjemalci neodvisno drug od drugega izvajajo simulacije in pošiljajo rezultate strežnikom F@h.

V simulacijah SARS-CoV-2 se je F@h osredotočal na “spike proteine”. Ti se na površini virusa razprejo, da se virus pripne na človeško celico. Cilj projekta je bil simulirati postopek odpiranja in najti način za onemogočanje povezave s človeškimi celicami.

Zastavljeni cilj je projekt dosegel. Projektu je uspela simulacija 0,1 sekunde, v kateri virus razpre “spike proteine”. Pri tem so razkrili več kot 50 tarč, ki bi jih lahko napadli z zdravili ali cepivi.

Na pomoč priskočili tudi slovenski superračunalniki

Pred boleznijo COVID-19 je bil Folding@home manjši projekt s 30.000 uporabniki. Na najvišji točki je imel projekt F@h za računanje na voljo več kot 2,5 eksaFLOP-ov ali 2.500 petaFLOP-ov. Vsako sekundo je tako lahko izvedel 2,5 milijarde milijard računskih operacij. Konec oktobra se je to število spustilo na 247 petaFLOP-ov.

V projekt so vključeni tudi superračunalniki slovenskega nacionalnega superračunalniškega omrežja SLING, ki ga vodi Arnes in so prispevali več kot 230.000 delovnih enot. Po prispevku so na 1.798 mestu, od skupno 255.233.

Naročite se na RSS obvestila

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)