Skoči na glavno vsebino

Pozor: Širjenje izsiljevalskih virusov na družbenih omrežjih

ponedeljek, 5. 12. 2016 15:34

druzbena_druzabna-omrežja_Arnes_Locky_izsiljevalski-virusi_iStock_000054003420_Large_500Nepridipravi so storili korak dlje v širjenju izsiljevalskih virusov, ki uporabniku zaklenejo računalnik ali zašifrirajo podatke. Tokrat se izsiljevalski virus Locky širi na družbenih omrežjih Facebook in LinkedIn.

Zlonamerna koda v slikah

Do okužb z izsiljevalskimi virusi je večinoma prihajalo z odpiranjem .zip priponk v sporočilih. Napadalci so zdaj odkrili, kako lahko zlonamerno kodo vgradijo v slikovno datoteko. 

Uporabnik prejme sporočilo na storitvi Facebook Messenger, prenese datoteko na računalnik in odpre »sliko«. Takoj zatem se izvrši zlonamerna koda in zašifrira datoteke na računalniku, za dešifriranje pa napadalci zahtevajo plačilo odkupnine. Do okužbe pride takoj po odprtju fotografije.

Za odkupnino tudi 1.800 evrov

Strokovnjaki svetujejo, naj uporabniki ne odpirajo takih datotek in naj jih, če so jih že prenesli, ne odpirajo, če vsebujejo nenavadne končnice kot so .svg, .js ali .hta. Družbena omrežja bodo fotografije običajno prikazala brez prenosa.

Video, ki prikazuje širjenje izsiljevalskega virusa, si lahko ogledate tukaj. Iz zadnjih nekaj let poznamo tudi druge primere virusov, ki so se širili s pomočjo družbenih omrežij. Ogledate si jih lahko na spletni strani projekta Varni na internetu.

Naročite se na RSS obvestila

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)