Skoči na glavno vsebino

Povejte svoje mnenje o pravicah otrok na spletu: #DigitalDecade4YOUth

petek, 24. 9. 2021 11:55

Kaj lahko storimo, da bo digitalni svet primeren za prihodnost? In kako lahko zagotovimo, da spodbujamo, varujemo, spoštujemo in uveljavljamo pravice vseh otrok in mladostnikov, ko so na spletu? Izrazite svoje mnenje na posvetovanju #DigitalDecade4YOUth (#DigitalnoDeseletjeZaMlade), ki poteka na spletu od 1. septembra do 11. oktobra 2021.

Evropska komisija je marca 2021 predstavila vizijo in možne smeri digitalne preobrazbe Evrope do leta 2030. Ta vizija za digitalno desetletje EU se osredotoča na štiri ključne točke: znanja in spretnosti, varne in trajnostne digitalne infrastrukture, digitalna preobrazba podjetij in digitalizacija javnih storitev. Cilj je z različnimi posvetovalnimi dejavnostmi do konca leta 2021 razviti sklop digitalnih načel in pravic za medinstitucionalno deklaracijo Evropske komisije, Evropskega parlamenta in Sveta Evrope.

V središču tega prizadevanja je želja zagotoviti, da bo digitalni svet primeren za prihodnost in bo lahko vsakomur omogočil, da izkoristi vse priložnosti, ki jih lahko ponudi.

Dosedanje posvetovanje v 70 fokusnih skupinah je že zbralo mnenja približno 750 otrok in mladostnikov. Zdaj želijo pridobiti še mnenja tistih, ki skrbijo za evropske otroke in mlade, jih izobražujejo ali kako drugače vplivajo na pozitivne spletne priložnosti in izkušnje za evropske otroke in mladostnike.

V anketi, ki je na voljo prek te povezave, vam zastavljamo vrsto vprašanj, ki temeljijo na vprašanjih, na katera so odgovarjali otroci in mladostniki, da bi lahko primerjali stališča. Prosimo vas, da razmislite o priložnostih in koristih, ki jih lahko otroci in mladi pridobijo s spletnim udejstvovanjem, o izzivih in tveganjih, s katerimi se lahko soočajo, ter o tem, kdo je (ali bi moral biti) po vašem mnenju odgovoren za izboljšanje spletnih izkušenj. Prav tako vas prosimo za mnenje o tem, kaj morajo oblikovalci politik storiti v naslednjem desetletju, da bi dosegli spremembe. Anketo lahko rešite tudi v slovenskem jeziku in sicer tako, da v ruleti na desni strani pod “languages” izberite slovenščino.  

Poleg odgovorov, ki smo jih že prejeli od otrok in mladih, so vaša mnenja bistvenega pomena pri oblikovanju trenutnega dela v zvezi z digitalnimi načeli v EU ter pri zagotavljanju najboljših možnih spletnih izkušenj evropskim otrokom in mladim. Spletno posvetovanje, ki je na voljo v vseh uradnih jezikih EU, se je začelo v sredo, 1. septembra 2021, opoldne po srednjeevropskem času in bo trajalo do ponedeljka, 11. oktobra 2021, do 18.00 po srednjeevropskem času.

Povezava na anketo.

Naročite se na RSS obvestila

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)