Skoči na glavno vsebino

Po svetovnem dnevu IPv6 svetovni teden IPv6?

sreda, 15. 6. 2011 12:27

Svetovni dan IPv6, na katerem so sodelovali tudi vodilni internetni ponudniki, kot so Google, Yahoo in Facebook, je minil brez večjih motenj v delovanju interneta. Namen 24-urnega testa, ki je potekal 8. 6. 2011, je bil odkriti potencialne napake in težave pri sočasni uporabi protokola IPv4 in IPv6. Sicer se je ob samem pričetku testa pojavilo nekaj težav, ki pa so jih ponudniki večinoma sproti odpravljali.

Slovenija se je po analizi Erica Vyncke zopet izkazala kot ena najbolj pripravljenih držav na uvedbo novega protokola. Z analizo so namreč merili, koliko največjih spletnih portalov svoje vsebine že ponuja preko obeh protokolov. Na ta dan, ki ga je v Sloveniji koordinirala slovenska IPv6-iniciativa Go6, so tako dostop do svojih vsebin in storitev pripravili številni slovenski ponudniki kot so Telekom Slovenije (www.siol.net, www.najdi.si), RTV Slovenija (www.rtvslo.si), POP TV (www.24ur.com), Arnes (www.arnes.si), APEK (www.apek.si), Simobil (www.simobil.si), T-2 (www.t-2.si), LTFE (www.ltfe.org) in drugi.

Po končanem 24-urnem obdobju, v katerem smo na Arnesu na stičišču SIX zaznali več kot 15-kratno povečanje prometa preko IPv6, je večina ponudnikov ugotovila, da težav s hkratnim zagotavljanjem vsebin na obeh protokolih (IPv4 in IPv6) ni, oziroma so nezaznavne. Zato so se tudi nekateri slovenski ponudniki odločili, da dostop do vsebin preko obeh protokolov ohranijo aktiven tudi v bodoče. Tako so na primer vsebine www.siol.net, www.najdi.si, in www.rtvslo.si danes dostopne tudi preko IPv6.

Glavne ugotovitve in spoznanja svetovnega dneva IPv6 torej so, da je internet deloval po pričakovanjih in sama infrastruktura ni bila problematična. Jan Žorž iz Go6, ki je v družbi 30 evropskih strokovnjakov svetovni dan IPv6 preživel v nadzornem laboratoriju RIPE-NCC in ISOC v Amsterdamu, meni, da še največ težav lahko povzroči človeški faktor, če se prehoda na sicer enostavni protokol ponudniki ne bodo lotili z dovolj načrtovanja. V Laboratoriju za telekomunikacije, Fakultete za elektrotehniko (LTFE), so svoje ključne spletne strani že pred časom ponudili tudi preko protokola IPv6 (www.ltfe.org …). Po njihovih izkušnjah nova generacija protokola deluje brezhibno, tako na svetovni dan IPv6 niso zaznali težav ali kakšnih drugih posebnosti v delovanju. Tudi na Arnesu na ta dan posebnih težav nismo zasledili, saj smo z uvajanjem novega protokola pričeli že leta 2002, veliko naših storitev, med njimi spletna stran www.arnes.si, pa IPv6 podpira že od leta 2010.

Google, Facebook in ostali veliki ponudniki so, po poročanju Jana Žorža, z rezultati testiranja zadovoljni in obljubljajo, da bodo v kratkem ponudili nekaj svojih storitev preko obeh protokolov. Hkrati dodaja, da so tudi dogovori o svetovnem tednu IPv6 že v teku in da naj bi ga morda dočakali še letos.

Za lažje razumevanje protokola IPv6 smo na Arnesu pripravili tudi kratek predstavitveni video IPv6 – brez panike.

Naročite se na RSS obvestila

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)