Skoči na glavno vsebino

Nasveti za varno uporabo spletnega bančništva

torek, 15. 10. 2013 11:54

V tretjem tednu vseevropskega meseca kibervarnosti smo z Varni na internetu pripravili video vodič, ki spletnim uporabnikom svetuje, kako naj zaščitijo svoj e-bančni račun pred zlorabami.

Pri uporabi spletnega bančništva so pogosto najšibkejši člen njegovi uporabniki, ki nevede odprejo vrata različnim zlorabam. Dostikrat kar sami zaupajo geslo za dostop do e-bančnega računa. V tem primeru gre za tako imenovano phishing krajo gesel. Lahko pa je računalnik okužen z virusom, ki beleži pritiske tipk (t.i. keylogger), nato pa napadalcu pošlje shranjena in prestrežena gesla z računalnika. Virus napadalcu pošlje tudi digitalni certifikat, če je le-ta shranjen na računalniku.

Kriminalci ciljajo tudi na računovodske službe majhnih podjetij. Na računovdje naslovijo elektronska sporočila, ki na prvi pogled izgledajo, kot da jih pošilja uradna institucija (banka, DURS ali lizing podjetje). Le-ta lahko vsebuje trojanskega konja, ki po zagonu prestreže vsa vpisana gesla, napadalcem pa omogoči popoln dostop do sistema.

Kako se zavarovati pred tovrstnimi zlorabami si lahko preberete na 7 pravil varnega spletnega bančništva.

Naročite se na RSS obvestila

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)