Skoči na glavno vsebino

Napotki: Kako izbrati najboljšo domeno?

ponedeljek, 20. 2. 2017 15:55

domena_registrar_register_Arnes_iStock_000062555560_Large_500Domena predstavlja spletno identiteto organizacije in zaradi tega morate v njeno izbiro vložiti nekaj časa in premislek. Pogosto organizacija ohrani prvotno domeno v celotnem času delovanja in ravno zato je odločitev še toliko bolj pomembna.

Sledi nekaj napotkov o dobri praksi izbire domene, ki so jih pripravili sodelavci Arnesa z oddelka za pomoč uporabnikom. Prebrali boste lahko, na kaj je potrebno biti še posebno pozoren in čemu se je vredno izogniti.

Dolžina domene

Kratke in preproste domene si je veliko lažje zapomniti, pri njih pa obstaja manjša možnost napake pri vpisovanju in izgovarjavi. Boljša prepoznavnost krajših domen lahko vpliva na večji obisk spletne strani, saj vas obiskovalci lažje najdejo na spletu. V mislih imejte dejstvo, da se domene velikokrat uporabijo tudi za elektronske naslove, pri čemer lahko bolj zapletene domene, zaradi zgoraj omenjenih razlogov, otežijo komunikacijo.

Končnica domene

Končnice domene navadno, a ne nujno, predstavljajo pomen domene (.com ima pomen commercial – komercialen, domena .biz – business – pa poslovni …). Organizacije, ki so članice Arnesa, imajo sedež v Sloveniji, zaradi česar svetujemo uporabo nacionalne domene .si. Ta je od splošnih domen bolj varna in zanesljiva, morebitne težave lahko rešujete pri domačih registrarjih z neposrednim stikom. Arnes je registrar za svoje članice, poleg tega pa je domena .si za organizacije, upravičene do Arnesovih storitev, povsem brezplačna.

Ali ste vedeli, da Register.si, nacionalni register za vrhnjo domeno .si, deluje v okviru Arnesa?

Uporaba ključnih besed

Ključne besede ponazarjajo organizacijo in njeno delovanje. Uporaba ustreznih besed lahko ob opisu organizacije izboljša položaj na seznamu zadetkov pri uporabi spletnih iskalnikov. Ob domeni .si lahko uporabite privlačne in zabavne besedne kombinacije (imej.si, vzemi.si, moj.si …).

Izogibajmo se uporabi številk in vezajev

Razlog se skriva predvsem v izgovarjavi števil, ki jih lahko pri pogovoru uporabniki zamenjajo z besedno vrednostjo. Morebitne vezaje v domeni se prav tako lahko hitro spregleda.

Ciljajmo na ključne uporabnike

Delo organizacij je navadno osredotočeno na posamezno krajevno območje. Z uporabo imena območja v domeni lahko lokalnim uporabnikom olajšajmo iskanje svoje dejavnosti.

Uporabimo novo znanje

Primer slabe prakse za izmišljeno organizacijo iz izobraževalne sfere bi bila recimo domena osnovna-sola-nova-gorica.com. Če sledimo zgoraj omenjenim smernicam, lahko domeno ‘olepšamo’ v osng.si, ki je preprostejša, lažja za izgovarjavo in zapisovanje, posledično pa si jo bodo obiskovalci lažje zapomnili.

Naročite se na RSS obvestila

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)