Skoči na glavno vsebino

Mreža znanja: Gradnja zmogljivega optičnega omrežja na Arktiki

torek, 13. 11. 2018 7:30

Konferenca Mreža znanja bo potekala v sredo, 21. novembra, in v četrtek, 22. novembra 2018. Predstavljamo vam predavanje, v katerem vas bo Helge Stranden popeljal na ledeni sever.

Prijavite se na konferenco Mreža znanja.

Ledene gore, kiti in severni medvedi

Uninett je norveška izobraževalna in raziskovalna mreža, ki ima vodilno vlogo na svetovni ravni pri gradnji in upravljanju optičnih omrežij za raziskovalne namene v arktičnih okoljih. Skrajne arktične temperature, pa tudi ledene gore, permafrost, kiti in severni medvedi skupaj z zapleteno logistiko v teh okoljih predstavljajo nadvse zahtevne dejavnike. Predstavitev na Mreži znanja bo vsebovala fotografije in posnetke projekta, v sklopu katerega so na morsko dno ob Svalbardu, arktičnemu arhipelagu, ki se nahaja med celinsko Norveško in severnim polom, položili optični kabel v dolžini dvakrat 270 kilometrov.

Helge Stranden je višji svetovalec za informacijsko-komunikacijsko tehnologijo in visoko zmogljivo računalništvo pri Uninettu. Preden je postal vodja pomembnega projekta dvojnega optičnega podvodnega kabla na Norveškem, je Helge 10 let delal kot vodja mednarodnih IT oddelkov v industriji iskanja nafte in nekaj let kot inženir v norveškem parlamentu. Helgejevi prvi izobrazbi radijskega in televizijskega inženirja je sledilo obsežno izobraževanje s področja IT.

Naročite se na RSS obvestila

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)