Skoči na glavno vsebino

Menjava certifikata CA za delovanje eduroama

četrtek, 15. 9. 2022 9:34

Omrežja eduroam so v svetovnem merilu zasnovana na enotnih tehničnih rešitvah in standardih, kar vam omogoča, da uporabite varen, zanesljiv in kvaliteten dostop do interneta v okviru eduroama, ne glede na to, v katerem kotičku sveta se nahajate.

Del tehnične rešitve omrežja eduroam je tudi uporaba certifikatov, ki med seboj komunicirajo, da preverijo istovetnost strežnika, na katerem so shranjeni podatki v uporabniškem računu, ki vam ga je dodelila matična organizacija. Zaradi tehnološkega napredka in varnosti je potrebno tudi to rešitev nadgraditi in obnoviti, to se trenutno dogaja za vse uporabnike omrežja eduroam.

Pri povezovanju v brezžično omrežje eduroam sprva uporabnikova naprava preveri omrežje eduroam in sicer tako, da certifikat svojega domačega strežnika preveri s certifikatom, ki je nameščen na uporabnikovo napravo. Nato se naprava avtenticira strežniku, tipično z uporabniškim imenom in geslom. Naprava preveri omrežje eduroam, tako da ugotovi, ali je certifikat strežnika priložen ali pa podpisan z eduroam CA.

Arnes bo kot skrbnik vrhnjega eduroam certifikata za Slovenijo v skladu s splošnimi smernicami v prihodnjih dneh izvedel zamenjavo le-tega.

Kaj morate storiti po menjavi certifikata CA?

Po menjavi certifikata CA bo potrebna ponovna namestitev povezave eduroam na vseh končnih napravah. Predlagamo vam, da postopek izvedete v ponedeljek, 19. septembra.

Naprošamo vas, da o menjavi obvestite vaše uporabnike in jim po potrebi pomagate pri ponovni namestitvi povezave eduroam na njihove naprave.

Za namestitev eduroama po posodobitvi uporabite nameščevalnik

Da bodo vaši uporabniki eduroam nemoteno uporabljali po menjavi certifikata CA, smo pripravili naslednja navodila. Predlagamo vam, da za to uporabite nameščevalnik:

V primeru, da naprave vaših uporabnikov ne podpirajo nameščevalnika, morate povezavo ustvariti ročno v operacijskem sistemu. Uporabite nastavitve, ki jih lahko najdete na naslednji povezavi.

Na voljo so tudi navodila za ročno namestitev povezave na mobilnih napravah Android.

V kolikor bodo imeli vaši uporabniki težave pri dostopu do omrežja eduroam, lahko za vašo organizacjo v Arnes Automatorju, dokler ne posodobite vseh certifikatov na končnih napravah, nastavite dodatno brezžično omrežje, ki ne zahteva avtentikacije.

Naročite se na RSS obvestila

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)