Skoči na glavno vsebino

Navodila za povezavo

Vse naprave, s katerimi se naši uporabniki povezujejo v omrežje eduroam, morajo biti opremljene z brezžičnimi vmesniki, ki podpirajo varnostni standard WPA-Enterprise ali WPA2-Enterprise. Po končani nastavitvi delovanje povezave najprej preizkusite na domači organizaciji.

1. Povezava s spletnim čarovnikom eduroam CAT

Eduroam CAT omogoča preprosto nastavitev profila za povezavo v omrežje eduroam.

PRIPOROČAMO: Pred namestitvijo že nameščene profile za povezovanje v omrežje eduroam odstranite, oz. izberete funkcijo “pozabi” omrežje eduroam in odstranite star nameščevalnik. Stari profili lahko v nekaterih primerih povzročijo nepravilno delovanje.

Odprite cat.eduroam.org ter nato kliknite na gumb Kliknite tukaj za prenos vašega eduroam® nameščevalnika.

Prikaže se vam okno, kjer izberete vašo domačo organizacijo.

Nameščevalnik z ene organizacije ne bo deloval za uporabnike z druge organizacije, zato bodite pozorni, da uporabite nameščevalnik organizacije, ki vam je dodelila uporabniško ime. Če vaše organizacije ni na seznamu, sistema ne morete uporabiti. V tem primeru sledite postopku za ročno nastavitev.

Odpre se stran, kjer pritisnete na gumb “eduroam”, da začnete prenos nameščevalnika. V primeru, da samodejno ni izbran ustrezen nameščevalnik, lahko ročno izberete drugega s klikom na “Choose another installer to download”.

Nameščevalnik se vam zatem prenese na napravo, potrebno ga je še zagnati. Spodaj najdete navodila za namestitev oziroma zagon na operacijskih sistemih Windows 10 in 8, Android, Ubuntu Linux, iOS in Mac OS X.

Nameščevalnik Eduroam CAT lahko povzroča težave pri povezavi za operacijske sisteme Android različice 11 in novejše.

Na CAT spletni strani se pod organizacijo nahajajo tudi kontaktni podatki vaše domače organizacije, kamor se lahko obrnete, v kolikor naletite na težavo.

Navodila za namestitev prenešenega CAT čarovnika

Microsoft Windows 10

Linux Ubuntu

Android

Apple iOS

Apple macOS


2. Povezava z aplikacijo GetEduroam

Aplikacija podpira povezavo z omrežjem Eduroam za operacijske sisteme Android od osme različice naprej. Uporabniki, ki imajo na svoji napravi nameščen operacijski sistem Android 8, 9 ali 10 pa lahko izbirajo med namestitvijo programa EduroamCAT in GetEduroam.

Za uporabnike, ki imajo na svoji mobilni napravi nameščen operacijski sistem Android 11 ali novejše, pa za najboljšo izkušnjo priporočamo uporabo aplikacije geteduroam.

Navodila za namestitev in povezavo z aplikacijo geteduroam za operacijski sistem Android 11.


3. Ročna konfiguracija Eduroam povezave

V primeru, da za vašo organizacijo ni možna uporaba CAT oz. getEduroam nameščevalnika, morate povezavo vzpostaviti ročno v operacijskem sistemu. V ta namen uporabite sledeče nastavitve: 

 • Standard za brezžična omrežja: 802.11b/g
 • Ime omrežja (angl. SSID): eduroam
 • Varnostni standard: WPA2 ali WPA
 • Način overjanja: 802.1X
 • Način EAP-TTLS
 • Tuneliran protokol za overjanje: PAP
 • Način šifriranja: AES (WPA2) ali TKIP (WPA)
 • Način dodeljevanja naslovov IP: DHCP
 • Zunanje uporabniško ime: anonymous@domena-organizacije.si oziroma @domena-organizacije.si
 • Oblika uporabniškega računa: uporabnik@domena-organizacije.si
 • Certifikat CA matične organizacije. Če uporabljate odjemalec:
  • eduroam_client, se certifikat CA namesti na napravo pri namestitvi odjemalca
  • SecureW2, se certifikat CA namesti na napravo ob prvem priklopu v omrežje eduroam
  • pri nekaterih drugih odjemalcih morate certifikat CA na napravo namestiti ročno, preden se lahko povežete v omrežje eduroam.
  • Arnes CA

Ročna namestitev na mobilnih napravah

Za povezavo v omrežje Eduroam morajo naprave podpirati brezžične povezave po standardu Wi-Fi, varnostni standard WPA(2), način overjanja 802.1X in tuneliran protokol za overjanje PAP.

Navodila za ročno namestitev eduroam povezave na mobilnih napravah z operacijskim sistemom Android, si lahko ogledate na povezavi.

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)