Skoči na glavno vsebino

Kršitelji in najpogostejše kršitve pravic otrok in mladih na internetu

torek, 29. 3. 2022 9:05

Ko govorimo o kršitvah pravic otrok na internetu, najpogosteje mislimo na kršitve zasebnosti in spletnem nasilju nad mladimi. A otroci v odnosu do tehnologij niso le v vlogi žrtev spletnega kriminala. Spodbujamo jih, da bi prevzeli pobudo, da bi bili opolnomočeni za rabo digitalnih tehnologij, kritično branje medijskih vsebin in participacijo v (digitalnih) javnih prostorih.

Cilj petega strokovnega posveta o digitalnih pravicah otrok je bil, ob osveščanju o spletnem nasilju in kršitvah zasebnosti otrok in mladostnikov, poudariti, da so na internetu večkrat tudi pasivno kršene pravice otrok, ko jim npr. ne zagotavljamo možnosti — to je računalniške opreme in ustrezne internetne povezave, da se ustrezno informirajo, javno izrazijo svoje poglede, se izobražujejo na področju sodobnih tehnologij itn.

Materialna dostopnost je nujni, a ne zadostni pogoj za opolnomočenje

Prostovoljka Društva za trajnostni razvoj Duh časa in pedagoginja, zaposlena na Centru RS za poklicno izobraževanje, Simona Knavs, je v izpostavila, da je materialna dostopnost, torej dostop do računalniške opreme in internetne povezave temelj za uresničevanje katerih koli pravic. Tudi pravice do izobraževanja.

Zato je skupaj z drugimi prostovoljkami in prostovoljci v Društvu Duh časa in s partnerji društva med epidemijo pomembno prispevala k opremljanju šolajočih z računalniki, zasloni, miškami, kamerami, tipkovnicami in drugo opremo, brez katere sodelovanje pri pouku prek spleta ne bi bilo možno.

Izobraževanje na daljavo je bilo velik preizkus za učence in učitelje

Sodelavec točke osveščanja o varni rabi interneta Safe.si, sodelavec FDV in avtor priročnika za starše Vzgoja za internet, Marko Puschner, pa je opozoril na to, da je epidemija izčrpavala učence, učitelje in starše. V Safe.si so se nanje šole pogosteje obračale s prošnjami za nasvete glede najrazličnejših težav šolarjev in šolark na spletu.

Posvet je vodila novinarka Urška Henigman. Pripravili smo ga partnerji: Register.si, Arnes, Zavod Vsak in Radio Prvi kot medijski partner.

Naročite se na RSS obvestila

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)