Kaj počnemo s slovenskim superračunalniškim omrežjem?

sobota, 11. 3. 2017

Arnes strokovno javnost vabi na srečanje uporabnikov in administratorjev slovenskega superračunalniškega omrežja SLING. Srečanje bo zajemalo tudi predstavitev stanja in novosti na področju superračunalniških gruč.

Srečanje bo potekalo v sredo, 15. marca, od 10. do 13. ure, v predavalnici podjetja Comtrade Digital Services na Letališki cesti 29B v Ljubljani. Podjetje Comtrade se je nedavno vključilo v SLING, Slovensko iniciativo za grid, ki jo vodi Arnes, ta tudi upravlja s slovenskim superračunalniškim omrežjem.

Razpršena računalniška omrežja za skupne projekte

Slovensko superračunaniško omrežje je namenjeno raziskovalcem z visokih šol, raziskovalnih institucij ter industrijskih razvojnih centrov, ki potrebujejo velike kapacitete za izvedbo računsko zahtevnih algoritmov, masivno paralelizacijo algoritmov (HPC / superračunalništvo), razpršeno obdelavo velikega števila nalog na več gručah (računski grid, HTC / high throughput computing) in obdelavo velikih količin podatkov (big data).

Omrežje omogoča dostop do slovenskih in tujih računskih in diskovnih kapacitet v gručah. Dostopno je za upravičene uporabnike omrežja ARNES, člane industrijskih raziskovalnih skupin in člane omrežja SLING. V okviru mednarodnih sodelovanj in projektov je dostop mogoč tudi v okviru evropskega omrežja EGI ter kolaboracij, kakršne so ELIXIR in CLARIN.

Program srečanja

  • stanje in novosti na področju superračunalniških gruč in slovenskega superračunalniškega omrežja ter sodelovanju v različnih evropskih projektih in infrastrukturah;
  • kratka predstavitev večjih sodelovanj (CERN, ELIXIR);
  • primeri uspešne uporabe med slovenskimi raziskovalci;
  • predstavitev gruč in centrov v SLING;
  • odmor;
  • brezplačna delavnica za uporabnike superračunalniškega omrežja SLING z uvodnim delom (namestitev in uporaba vmesne programske opreme grid ter upravljanje z nalogami) in naprednim delom (paralelizacija nalog, nameščanje programske opreme, delo z večjimi količinami podatkov, MPI ter InfiniBand, CUDA/OpenCL, virtualizacija / “kontejnerji”);
  • ponovitev delavnice v primeru dodatnih prijav za popoldanski termin (ob 16. uri).

Število mest je omejeno, zato vas prosimo, da se prijavite na naslov . Udeležencem delavnice priporočamo, da vložijo zahtevek za elektronsko potrdilo in se overijo na http://signet-ca.ijs.si/ (za uporabnike brez elektronskega potrdila bodo zagotovljena začasna potrdila).

Udeleženci, ki bi se želeli udeležiti delavnice v popoldanskem terminu, naj v prijavi poudarijo, da se želijo udeležiti popoldanskega termina. Gradivo za delavnico bo objavljeno na spletnih straneh SLING.

Naročite se na RSS obvestila

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–20:00)