Skoči na glavno vsebino

Kaj počnemo s slovenskim superračunalniškim omrežjem?

sobota, 11. 3. 2017 13:06

Arnes strokovno javnost vabi na srečanje uporabnikov in administratorjev slovenskega superračunalniškega omrežja SLING. Srečanje bo zajemalo tudi predstavitev stanja in novosti na področju superračunalniških gruč.

Srečanje bo potekalo v sredo, 15. marca, od 10. do 13. ure, v predavalnici podjetja Comtrade Digital Services na Letališki cesti 29B v Ljubljani. Podjetje Comtrade se je nedavno vključilo v SLING, Slovensko iniciativo za grid, ki jo vodi Arnes, ta tudi upravlja s slovenskim superračunalniškim omrežjem.

Razpršena računalniška omrežja za skupne projekte

Slovensko superračunaniško omrežje je namenjeno raziskovalcem z visokih šol, raziskovalnih institucij ter industrijskih razvojnih centrov, ki potrebujejo velike kapacitete za izvedbo računsko zahtevnih algoritmov, masivno paralelizacijo algoritmov (HPC / superračunalništvo), razpršeno obdelavo velikega števila nalog na več gručah (računski grid, HTC / high throughput computing) in obdelavo velikih količin podatkov (big data).

Omrežje omogoča dostop do slovenskih in tujih računskih in diskovnih kapacitet v gručah. Dostopno je za upravičene uporabnike omrežja ARNES, člane industrijskih raziskovalnih skupin in člane omrežja SLING. V okviru mednarodnih sodelovanj in projektov je dostop mogoč tudi v okviru evropskega omrežja EGI ter kolaboracij, kakršne so ELIXIR in CLARIN.

Program srečanja

  • stanje in novosti na področju superračunalniških gruč in slovenskega superračunalniškega omrežja ter sodelovanju v različnih evropskih projektih in infrastrukturah;
  • kratka predstavitev večjih sodelovanj (CERN, ELIXIR);
  • primeri uspešne uporabe med slovenskimi raziskovalci;
  • predstavitev gruč in centrov v SLING;
  • odmor;
  • brezplačna delavnica za uporabnike superračunalniškega omrežja SLING z uvodnim delom (namestitev in uporaba vmesne programske opreme grid ter upravljanje z nalogami) in naprednim delom (paralelizacija nalog, nameščanje programske opreme, delo z večjimi količinami podatkov, MPI ter InfiniBand, CUDA/OpenCL, virtualizacija / “kontejnerji”);
  • ponovitev delavnice v primeru dodatnih prijav za popoldanski termin (ob 16. uri).

Število mest je omejeno, zato vas prosimo, da se prijavite na naslov info@sling.si. Udeležencem delavnice priporočamo, da vložijo zahtevek za elektronsko potrdilo in se overijo na http://signet-ca.ijs.si/ (za uporabnike brez elektronskega potrdila bodo zagotovljena začasna potrdila).

Udeleženci, ki bi se želeli udeležiti delavnice v popoldanskem terminu, naj v prijavi poudarijo, da se želijo udeležiti popoldanskega termina. Gradivo za delavnico bo objavljeno na spletnih straneh SLING.

Naročite se na RSS obvestila

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)